Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 novembre 2009 6 28 /11 /novembre /2009 20:09


Deze ochtend werd te Antwerpen in de overvolle tentoonstellingsruimte van De Zwarte Panter uitgever Jan Berghmans herdacht. Tony Rombouts, medestander van Jan sedert de oprichting van Berghmans Uitgevers verwelkomde de aanwezigen met een kort overzicht van het turbulente leven van deze “Don Quichote van de Nederlandse literatuur” (zoals een andere spreker hem noemde).

Na afscheidswoorden van de zus van Hedwig Cuypers, de huidige geliefde van Jan, herdacht Frank De Vos de rusteloze, gedreven figuur die Jan was met een ontroerend herfstgedicht van Rainer Maria Rilke, de dichter die als geen andere de wonderlijke angsten en geheimen van de menselijke geest poëtisch verwoordde.

Frans Depeuter memoreerde Jan als de fantast die zich een eigen wereld wilde scheppen, de PR-man die als geen andere boeken aan de man kon brengen, de schrijver die zich wanhopig soms, vastklemde aan zovele imago’s die hij zich eigen wilde maken.

Een achttal auteurs van diverse pluimage bracht dan een laatste groet aan Jan, hun uitgever.

Onder de aanwezigen zagen we o.a. Clara Hasaert, Leo De Ley, Walter Soethoudt, Geert Joris (boek.be) Stan Lauryssens, Frank Ivo van Damme, Veerle Rooms, Ferre Denis.

Sommige van laatstgenoemden hadden een heel eigen verhaal kunnen vertellen. De schrijvers die aan het woord kwamen kenden Jan meestal slechts een tiental jaren of minder.

Onlangs zei Frans Depeuter mij dat Jan veranderd was. Alsof hij moe was van steeds zichzelf voor te liegen, alsof hij eindelijk zijn ware ik had gevonden. Dat moet ik ook aangevoeld hebben toen ik in augustus vrede sloot met hem, we samen daarop een glas dronken en besloten het verleden te laten rusten.

Joke VAN DEN BRANDT

Joke van den Brandt en Frank De Vos (op de achtergrond: Clara Haesaert en Adriaan Raemdonck)

Foto's: Frank Ivo van Damme

Zie ook de blogs van 16 en 19 november

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche