Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 juillet 2012 6 28 /07 /juillet /2012 19:27

In het Arboretum te Kalmthout vond op 26 juli een korte afscheidsplechtigheid plaats voor glazenier en graficus Antoon Vermeylen (1931-2012) die op 19 februari overleed te Budapest, waar hij sedert enige maanden verbleef, ver van zijn geboortestreek en zijn talrijke vrienden.

Juli-2012-174.jpg

Vlnr Marc Somers en Peter Moreaux

Marc Somers gaf een korte inleiding. Hij eindigde met de woorden: “ als het woord boezemvrienden moest uitgevonden worden, dan zou dit zijn voor Frank Ivo van Damme en Antoon Vermeylen”.

JUNI2012-0653.JPG

Sedert hun vijftiendewaren ze onafscheidelijk, hoewel totaal verschillend van karakter. Ik leerde hen beiden kennen in 1957 op de redactie van het tijdschrift Pijpkruiddat ze samen met enkele vrienden hadden opgericht. In zijn in memoriam herinnerde Frank Ivo aan de vele watertjes die ze samen doorzwommen hebben. Hij wees op de uitzonderlijke begaafdheid op vele terreinen van Antoon, die samen met hem te Antwerpen Academie en Hoger Instituut volgde, dit laatste in de klas van Jos Hendrickx en Mark Severin.

Toon was een goede pianist die aan het Conservatorium te Antwerpen les kreeg van Emmanuel Durlet. Daarnaast haalde hij een prijs muziekgeschiedenis, een studie waar hij zich zijn hele leven verder in verdiepte. Tot aan de dood van de grote Bartokkenner Denijs Dillen voerde hij met hem een intense briefwisseling en bezocht hij hem te Szentendre (Budapest) en later te Mechelen.

Op een romantische plek in het Arboretum werd een boom geplant ter nagedachtenis van deze fijnzinnige kunstenaar, die ook nog door Peter Moreaux met liefdevolle woorden werd herdacht.

JvdB

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche