Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 janvier 2014 1 06 /01 /janvier /2014 10:35

 

MDD222.jpg

In het redactioneel van de jongste aflevering van de Mededelingen van het CDR (nr. 222, verschenen op 31 december 2013) geeft hoofdredacteur Henri-Floris Jespers commentaar op “de zaak Sten Treland”.

Ja, ik beken het, ik heb altijd een zwak gehad voor literaire mystificaties – op voorwaarde dat ze niet alleen de goegemeente maar ook de zelfgeproclameerde kenners op het verkeerde been zetten. Ik denk onder meer aan twee opzienbarende gevallen: de publicatie door Pascal Pia, vriend van Eddy du Perron, van het onbekende gedicht 'La Chasse spirituelle' van Rimbaud of aan Romain Gary die onder de schuilnaam Émile Ajar voor de tweede keer bekroond werd met de prix Goncourt. In beide gevallen werden de zelfgenoegzame connoiseurs te kijk gezet en daverde de (Franse) republiek der letteren op haar grondvesten. Mooi zo.

Dat geldt ook voor de (ondertussen in de vergetelheid verzonken) 'zaak' Jan Berghmans / Lambert Jageneau die in 1967 wekenlang frontpagina was in Nederlandse en Vlaamse kranten en weekbladen.

De mystificatie rond Sten Treland (zie de rubriek 'Misdaad loont') is echter niet eens geestig. Misdaadroman De lachende eland werd nauwelijks opgemerkt en is zeker geen seller. Dat het boek geschreven is door ene onbekende Noor of door Stan Lauryssen en Joost Houtman, so what? Bovendien moest je echt geen insider zijn om te vermoeden dat het rammelende verhaal rond de publicatie van de 'succesauteur' (sic) fake was.

Een paar maanden na de publicatie wordt de mystificatie nu ontmanteld door Humo. Eigen 'onderzoeksjournalistiek'? Ik geloof er niks van.

Humo Manteau, Stan Lauryssens ... Een doorgestoken kaart?

Met zijn integraal aan het dossier toegevoegde bespreking van De lachende eland (geschreven in tempore non suspecto...) bewijst Lukas De Vos eens te meer dat hij een fijne neus heeft...

*

Verder in aflevering 222: gedichten van Bert Bevers en Phil Cailliau, essays en kritische aantekeningen van Joke van den Brandt, Hendrik Carette, Frans Depeuter, Frank De Vos en Erick Kila.

*

Op de blog 'Mededelingen' werden in december 37 bijdragen gepubliceerd en 6049 lezers geregistreerd. Sinds de start op 26 januari 2008 werden 2208 bijdragen gepubliceerd en 453 549 lezers geteld.

LachendeAdams.jpg

In 2013 werd een stevig themanummer rond Wilfried Adams (23 november 1947 – 13 januari 2008) samengesteld, uitsluitend ter attentie van de betalende abonnees, met bijdragen van Vera Alexander Beerten, Bert Bevers, Peter Bormans, Joke van den Brandt, Hendrik Carette, Joris Gerits, Geert van Istendael, Henri-Floris Jespers, Luc Pay, Roger Nupie en Lucienne Stassaert, alsmede een portret van Wilfried Adams door Jan Scheirs.

*

Het abonnement op de Mededelingen van het Centrum voor Documentatie en Reëvaluatie, elektronisch verstuurd als pdf, kost een luttel 6 € per maand voor twee afleveringen.

Aflevering 223 verschijnt op 15 januari 2014.

Partager cet article
Repost0

commentaires

6
This kind of part exhibits the way the perform develops typically the particular field with the existing think with information.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche