Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 avril 2012 1 02 /04 /avril /2012 22:59

 

polleroy1965.gif

Pol Le Roy (1905-1983)

In de vorige aflevering publiceerde Jan Lampo een fel opgemerkte, pretentieloos maar niet minder degelijk journalistieke bijdrage over Jef van de Wiele (in de volksmond 'Jef Cognac') en zijn 'Landsleiding' (1944-1945) - een minder gekende episode uit de collaboratie, waarover meer in volgende afleveringen.

In die Vlaamse 'regering in ballingschap' was de propaganda toevertrouwd aan ex-Dinaso Pol Le Roy. Frans Depeuter blikt in de rubriek 'Achteruitkijkspiegel' onomwonden terug op zijn persoonlijke relatie met die terecht gewaardeerde dichter en criticus, die ik ook vrij goed gekend heb.

*

Na jarenlange stipte medewerking heeft Hendrik Carette afscheid genomen van het maandblad Meervoud. 'Met open vizier', zo luidt de titel van de rubriek die hij vanaf de volgende aflevering in deze Mededelingen zal bezorgen.

*

Dank zij Guido Lauwaert ben ik in enkele dagen tijd zonder meer gefascineerd geraakt door het werk van Rudi Meulemans (zie de rubriek 'Theater'). Een overrompelende ervaring.

HFJ

 

Inhoud


In memoriam

Frank Liedel

Hugo Goris

Kritisch

Rose VANDEWALLE, Annmarie Sauer geeft zichzelf aan als ‘onderweg'...

Hendrik CARETTE, Borges en al zijn gedichten

Theater

Guido LAUWAERT, Wie is er bang voor Virgina Woolf?; Oom Wanja zonder onderstromen; Koen de Sutter overtuigt als Tartuffe; Rudi Meulemans en decadentie

Plastisch

Bert BEVERS, Aanwinst voor artistiek Antwerpen

Henri-Floris JESPERS, Hommage Frank Ivo van Damme

Door de leesbril bekeken

Y.M. Dangre in het kwartaaltijdschrift Universiteit Antwerpen; kunst- en modehistorica Nele Bernheim; Journaal 1926-1945 van Julien Green; Paul van Ostaijen te Viersel; VVL: De Auteur; Poëziekrant; Boelvaar Poef; Gierik&Nieuw Vlaams Tijdschrift in Parijs; Marie-Paule Andries en de eikes; Ontdekking in de voormalige kloosterbibliotheek van abdij Rolduc in Kerkrade.

Citaat

Benno Barnard

Achteruitkijkspiegel

Frans DEPEUTER, Herinneringen aan Pol le Roy

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche