Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 novembre 2011 4 03 /11 /novembre /2011 05:42

 

LucienneDRempeltijd.jpg

Naar aanleiding van de Boekenbeurs focust Guido Lauwaert op de val van de roman.

'Veel boeken, veel mensen en veel speeches: veel meer dan driewerf veel valt er niet aan de jubileumeditie van de 75ste Antwerpse Boekenbeurs toe te voegen', aldus De Standaard. Bij de opening nam provinciaal gedeputeerde voor Cultuur Ludo Helsen geen blad voor de mond. Hij brak een lans voor prijzen en evenementen die de greep van de commercie op dergelijke initiatieven 'verlichten' (een mooi eufemisme), en vroeg zich luidop af: 'Waar zijn hier onze dichters?' Hij dacht daarbij ongetwijfeld aan het initiatief van de Provincie Antwerpen die via een productiefonds de publicatie mogelijk maakt van dichtbundels. Député Ludo Helsen (neerlandicus en kenner van de Zuid-Afrikaanse litteratuur) mocht dan wel de Debuutprijs uitreiken aan de jonge Y. M. Dangre voor zijn (inderdaad voortreffelijke) roman Vulkaanvrucht, hier al uitvoerig onder de aandacht gebracht door Luc Pay en Henri-Floris Jespers.

Tussen haakjes: zopas verscheen de nieuwe dichtbundel van Lucienne Stassaert, de in kringen van kenners gewaardeerde dichteres die om geheel onbegrijpelijke redenen niet mocht bogen op enige steun van het inmiddels wel beruchte Vlaams Fonds voor de Letteren. (Cf hier de bijdrage van prof. em. dr. Joris Gerits, oud-voorzitter van het VFL.)

Uit de mond van Minister van Cultuur Schauvliege mochten we dan vernemen we dat het boek in Vlaanderen voor 80% economie en 20% cultuur bestaat. Bovendien, aldus de minister, moet het Vlaams Fonds voor de Letteren 'werk maken van commerciële spin-offs'.

*

Hendrik Carette, nochtans een bewonderaar van Paul Claes, is niet te spreken over diens zopas bij De Bezige Bij verschenen bloemlezing Onvergetelijke verzen die zich laat lezen 'als een broddelwerkje voor breiende huismoeders en ingedommelde gepensioneerde leraars'.

*

Professor emeritus dr. Piet Tommissen (°1925) overleed op 21 augustus. Hij was hoogleraar aan de EHSAL, de Economische Hogeschool Sint-Aloysius te Brussel (genaamd naar de Spaanse jezuïet en heilige Aloysius Gonzaga) en aan de Economische Hogeschool Limburg. Als gewaardeerd lid van het Centrum voor Documentatie en Reëvaluatie publiceerde hij talrijke bijdragen, niet alleen in deze Mededelingen, maar ook op onze blog. In een volgende aflevering zal hij uitvoerig herdacht worden.

*

Met 7946 gelezen pagina's was september al een mijlpaal in de jonge geschiedenis van de blog CDR-Mededelingen, die van start ging op 26 januari 2008. Met 8643 pagina'swerd nu oktober de recordmaand. In september werden de 4000 bezoekers net niét gehaald; in oktober halen we net de 5000 niet (4956)...In totaal werden 211.937 pagina's geraadpleegd en telden we 106.711 unieke bezoekers. Jammer genoeg kunnen we om praktische redenen de zo treffelijk geïllustreerde reeks 'Geboren schrijvers' van Bert Bevers niet publiceren in de elektronische en papieren editie van deze

Mededelingen.

Raadplegen dus op www.mededelingen.over-blog.com.


Inhoud

Boekenbeurs

Guido LAUWAERT, De val van de roman

Kritisch

Joris GERITS: 'Niet zomaar gedichten...' Over Drempeltijd van Lucienne Stassaert

Hendrik CARETTE, De leemten en hiaten van alleslezer Paul Claes

Essay

Wim VAN ROOY, Taalemancipatie en de gede-emancipeerde Vlaming (slot)

Caleidoscopisch

Henri-Floris JESPERS, Kunstenaarswoningen uit het interbellum

Theater

Guido LAUWAERT: De bittere tranen van Petra von Kant

De Diamanten Kogel 2011

7 nominaties

Door de leesbril bekeken

Jessica Durlacher, De held; Marion Pauw, Jetset; Simone van der Vlugt, In mijn dromen;

Renée van Hekken, De hoed van Hortense; Nieuwe bundels bij Druksel: Laurens Vancrevel en Paul Claes;

arbeidsongevallen als gevolg van verbale agressie?

Citaat

Sylvia Whitman over The Paris Magazine

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche