Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 octobre 2013 1 07 /10 /octobre /2013 16:54

 

Achterom.jpg

Poëzielezingen blijven de pan uitrijzen. En de jonge dichters willen niet alleen gelezen worden maar ook gehoord, en gezien. Een nieuwe organisatie lag voor de hand, want Behoud de Begeerte wordt een rusthuis voor bejaarde dichters waar jongeren welkom zijn, maar bekeken worden met stiff upper lip. VONK & Zonen werd het, met als stichters Maarten Inghels, Andy Fierens en Michaël Vandebril. De ondertitel luidt ‘Aannemers in de Letteren sinds 1970’. Een literair grapje met de oplichter Karel Boorman uit Elsschots Lijmen in het achterhoofd, wiens kantoor volgens het uithangbord werd ‘Opgericht in 1864’.

 

Sinds de werkelijke stichting twee jaar geleden werden al literaire initiatieven genomen. Op bescheiden schaal. Een structuur met bestuur was echter noodzakelijk om subsidies te vangen en sponsors te strikken. Dat lukt aardig. Tijd daarom voor een initiatief dat met toeters en bellen door Vlaanderen trekt.

Als de rust in letterenland na de boekenbeurs is gaan liggen, start de tournee onder de titel Achterom. De vijf dichters die dit jaar wekelijks een gelegenheidsgedicht gelinkt aan de actualiteit op de achterpagina van DeMorgen mochten plaatsen, zijn de kern van het programma: Max Temmerman, Maarten Inghels, Michaël Vandebril, Ruth Lasters en Delphine Lecompte.

 

Van een jonge organisatie dat nieuwe vormen van literatuurpresentatie nastreeft, mag je meer dan een voorgekauwde lezingenavond verwachten met brave muzikale intermezzo’s en simpele diaprojecties op een scherm. Dichten is voor VONK & Zonen namelijk een edel ambacht. Achterom wordt dan ook een totaalspektakel in een filmisch decor en met als muziekact De Held en de frontman van Isbells, ingebed in de poëzie. Het zal de dichters bovendien optillen tot stagestars. De poëzie die het kwintet brengt is het beste uit de betere gedichten die in De Morgen verschenen. Op de literaire avonden zal blijken of gelegenheidsgedichten een houdbaarheidsdatum hebben en de actualiteit, zoals de bankencrisis, treinrampen, barsten in kernreactors en vertrekpremies, overleven.

 

De première van de tournee is gepland voor 29 november 2013 en gaat door in de Antwerpse Arenberg. De dernière op de jaarlijkse Gedichtendag, 30 januari 2014 in de Gentse Vooruit. Tussen de eerste en de laatste voorstelling wordt er halt gehouden in Brussel, Sint-Niklaas, Leuven, Deurne, Oostende, Genk en Tielt. Uiteraard zal er een poëziestand zijn waar de dichters signeren. De stand wordt opgezet door het Poëziecentrum dat de tournee op verschillende vlakken sponsort. Want eindelijk heeft het Poëziecentrum, met dank aan een machtswissel, begrepen dat poëzie goed verkoopt na een lovende kritiek, maar dat het effect daarvan snel oplost. Een blijvende verkoop is slechts gegarandeerd door actief deel te nemen aan literaire gebeurtenissen. Enkel een stand en uitkijken naar een koper van op een plooistoel is onvoldoende om de winkel draaiend te houden. Want de stoelen mogen dan plooien, door een lange zit krijgt het gezicht het uitzicht van een mummie.

 

Tot zover Achterom. Tijd om nieuwe initiatieven te plannen. Naar verluidt wordt gedacht aan een zesde Nacht van de Poëzie. In 2015. Deze maal in Antwerpen. Er wordt geloerd richting Roma. Op de sterfdag van Willem Elsschot, 31 mei.

Guido LAUWAERT

www.vonkenzonen.be/ACHTEROMen www.poeziecentrum.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche