Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 septembre 2009 1 28 /09 /septembre /2009 15:15

Tijdens een academische zitting in het restaurant ‘Kasteel van Laarne’ werd zondag 27 september de laureaat van de eerste poëzieprijs Melopee – gemeente Laarne bekendgemaakt. Het gedicht ‘Onvoorbereid’ van de dichter Charles Ducal werd door de jury bekroond met een prijs van 2.500 €.

De poëzieprijs Melopee 2009 bekroont het meest beklijvende, oorspronkelijk Nederlandstalige gedicht dat in 2008 voor het eerst gepubliceerd werd in een van de geselecteerde Vlaamse literaire tijdschriften.

Charles Ducal, is in het dagelijkse leven beter gekend als Frans Dumortier. Hij is geboren in Huldenberg op 3 april 1952, studeerde Germaanse filologie in Leuven en was lang actief in de Marxistisch-Leninistische beweging en de Maoïstische AMADA. In 1987 debuteerde hij als dichter met Het huwelijk, twee jaar later volgde een andere dichtbundel, De hertog en ik. Die laatste bundel werd bekroond met de Prijs van de Vlaamse Gids en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Charles Ducal is leraar Nederlands in het Sint-Albertuscollege in Haasrode.

Ducal was onder de indruk van de short list van 21 gedichten en dit “maakt de prijs nog dat ietsje specialer”, vertelde hij achteraf.

*

Onvoorbereid

 

Als alles instort om dit onooglijk huis

is de kans groot dat wij, de aandacht afgeleid

door vegen, spatten, ogen op de ruit,

ons zullen moeten melden bij de tijd.

 

Het boek zegt: de stad wordt aan de gel gelijk,

de honden zullen van hun meesters eten,

het wordt zo heet dat alle vocht verdwijnt.

Het boek is oud, men zou dit kunnen weten,

 

maar men sterft makkelijker onvoorbereid.

 

Wij ook hebben gezwegen, druk bezig

met het peillood in de inkt

om van diep in ons de peilloosheid te meten

en niet te merken dat het stinkt.

*

Poëzie is niet het meest populaire thema in het gemeentelijke politiek bedrijf. En toch is poëzie, net als andere kunstvormen, één van die stille facetten die de culturele eigenheid van een volk vormen. Daarom investeert een kleinere gemeente als Laarne in een poëzieprijs die in Vlaanderen zijn gelijke niet kent.

De prijs sluit aan bij de visie om kunst en kunstenaars bij het publiek te brengen. Voor de volgende editie wordt onderzocht of bij de Melopee poëzieprijs ook een evenement rond poëzie voor een ruimer publiek kunnen organiseren om deze visie nog meer kracht bij te zetten.

 

Bloemlezing

Naar aanleiding van de prijsuitreiking is een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel is verkrijgbaar bij de cultuurdienst van Laarne en kost 10 €.Voor meer informatie: cultuurdienst Laarne

Dorpsstraat 2, B – 9270 Laarne

Sofie Van Waes

+32 (9) 365 46 26 / jeugd.cultuur@laarne.be

www.melopeelaarne.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche