Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 septembre 2009 6 19 /09 /septembre /2009 03:39

Katelijne van der Hallen (°1942) volgde voordrachtkunst en dictie aan het Antwerpse Conservatorium, is onderwijzeres en publiceerde zowel poëzie voor kinderen als voor volwassenen: Stille regen (De Bladen voor de poëzie, 1969); Herkenbaar als de lente (Soethoudt, 1981); Avondademen (Orbis en Orion, 1982); Na de nachtegaal (Edicon, 1986); Kinderversjes (Den Gulden Engel, 1988); Kinderversjes (VKW, 1992).

verscheen In 1997 verscheen De binnenzijde, een dialoog met foto's van Filip Tas, bij Uitgeverij P te Leuven waar ze onderdak vond. In 2002 verscheen Zwijgtaal.

Op donderdag 1 oktober om 20 uur wordt haar nieuwe poëziebundel Woordzang voorgesteld in het Stadhuis van Mortsel, Liersesteenweg 1, 2640 Mortsel.

*

Anton van Wilderode (1918-1998) typeerde Katelijne van der Hallens poëzie als volgt: 'Met ingehouden stem en beheerste beeldspraak verwoordt zij de bereikbare wereld van elke dag, het vertraagde ogenblik, de geur van de dingen.'

In haar jongste, uiterst geëpureerde bundel is de (autobiografische) terugblik nooit (geheel) afwezig maar wordt vooral de haast mystieke ervaring van het ogenblik geprivilegieerd. Van der Hallen tast met een Japans aandoende taaleconomie de grenzen van het ongrijpbare vast. Haar ingetogenheid staat daarbij de scherpte van de waarneming niet in de weg. Het meditatieve dichterschap van Katelijne van der Hallen (een generatiegenote van Marleen de Crée en Annie Reniers) verdient alle aandacht.

*

Ik kreeg inzage van de bundel. De lezers van de Mededelingen van het CDR krijgen hier alvast drie gedichten in prepublicatie.

 

 

het huis op een wolk van licht

de glazen kamer die je achterliet

zindert na

 

aan wanden

schilderijen

tekeningen

innige geliefden

 

herhaaldelijk

zonder er zelf te zijn

in zelfportretten

 

van zoveel pijn

 

*

voeten gegrond

door de aarde gedragen

hoofd hemelt

kleinheid verheven

 

een engel

 

levend

*

 

als een vogel

de zon onder vleugels

onbezonnen

 

onder de regenavond

 

weergekeerd

Woordzang (56 p.) verschijnt bij Uitgeverij P te Leuven en kost 15 €. De bundel is te koop op de voorstelling of kan besteld worden bij Uitgeverij P, Sint-Antoniusberg 9 te B-3000 Leuven.

Tel. 016 23 12 45.

E-mail: info@uitgeverij-p.be

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche