Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 septembre 2009 4 10 /09 /septembre /2009 01:15

Het mysterie rond Rennes-le-Château kwam in de Mededelingen al ter sprake, ook zijdelings met betrekking tot Hubert Lampo. (nr. 75, 31 juli 2006, pp. 6-7.) Medewerker Jan van Oostende bracht hier zijn reis anno 1984 naar Rennes-le-Château in herinnering (nr. 101, 17 september 2007, p. 12) en prof. em. Piet Tommissen wees op de 'keltomanie' van E.H. Jean-Jacques-Henri Boudet, pastoor van Rennes-les-Bains, die door de hype rond abbé Bérenger Saunière opnieuw in de belangstelling kwam (nr. 105, 20 november 2007, p. 17).

In 1995 ondernam Luc Pay een zoektocht door de bibliotheek van het Vaticaan die hem uiteindelijk naar het Archivio Segreto leidde. Hij hield een Romeins dagboek bij dat hier in afleveringen tel quel gepubliceerd wordt. Aan dit gedetailleerde document voegde hij met het oog op deze exclusieve publicatie een epiloog toe waarin, hoe kon het anders, ook Hubert Lampo ter sprake komt.

Omdat het passend is – en een daad van eenvoudige rechtvaardigheid – even stil te staan aan het graf van Emiel Willekens, John Vermeulen en Christine D'haen, werd de rubriek “Door de leesbril bekeken” aanzienlijk ingekort. De gesneuvelde berichten alsmede de merkwaardige lijkrede van Guido Lauwaert, Marcel van Maele ter ere, worden in de volgende aflevering gepubliceerd.■

Inhoud

Necrologisch

Emiel WILLEKENS; John VERMEULEN; Christine D'HAEN

Gedicht

Emiel WILLEKENS: Woordblind

Peter HOLVOET-HANSSEN: Basso profundo

Gedacht

Frank ALBERS, Onze kindjes

Kritisch

Guido LAUWAERT: Kristien Hemmerechts

Henri-Floris JESPERS: Marc. Eemans & Paul van Ostaijen

Achteruitkijkspiegel

Luc PAY: Klein Romeins dagboek

Een queeste naar Bérenger Saunière in de Vaticaanse Archieven anno 1995

Door de leesbril bekeken

Statistieken weblog Mededelingen; Muurschildering van Jan Scheirs; Doel: woorbreuk van N-VA; Geletterde studenten?; Het rijke kabinetsleven; Joris van Parys' Buyssebiografie bekroond.

Agenda

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche