Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 septembre 2009 2 08 /09 /septembre /2009 02:51


In 1951 werd Christine D'haen de eerste laureate van de Arkprijs van het Vrije Woord. De prijs was op initiatief van Herman Teirlinck door de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift in het leven geroepen als reactie tegen de weigering van de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen de prijs voor letterkunde toe te kennen aan Het boek van Joachim van Babylon van Marnix Gijsen.

In een korte maar niet minder verstrekkende tekst blikte Christine D'haen in 2000 terug op haar bekroning.

In 1951 kwam Herman Teirlinck mij persoonlijk uitnodigen: wou ik voor één keer ergens komen, wou ik de eerste Arkprijs van het Vrije Woord komen ontvangen? Aan de charme van Teirlinck was niet te weerstaan.

Ik was jong en onnadenkend: mijn vrij woord was het erotisch vrije woord, ik interpreteerde de uitdrukking als het vrijmoedige woord. Elke interpretatie is in context: vrijmoedigheid zou in die tijd van verboden een vooruitgang zijn. Andere mogelijke betekenissen, intenties en implicaties waren mij niet bekend.

Een halve eeuw lezen en studeren heeft mij geleerd dat wij het woord met de grootste omzichtigheid moeten gebruiken. Elk woord kan velerlei betekenissen hebben, het heeft een geschiedenis (vele geschiedenissen); betekenis wisselt, evolueert, verandert (totaal); het woord is ingebed in een ideologie, het is een middel tot macht, het is een gevaarlijk wapen.

Het vrije woord is een van de kostbaarste verworvenheden van onze beschaving. Het is een onmisbaar goed – maar het vergt altijd ongeloof, onderzoek en inzicht. Elk woord, hoe fraai ook, hoe vanzelfsprekend ook, kan een werktuig zijn om een ander woord te onderdrukken.

Het motto van de Royal Society of London luidt: Nullius iurare in verba – Trust not in words. Die uitspraak duidt op de woorden van de magister. Maar ze geldt voor alle woorden. Het is nog erger, als we het citaat gedenken, toegeschreven aan Talleyrand: La parole a été donnée à l'homme pour dissimuler sa pensée.

Bron: Lukas DE VOS (red.) Een onberaamd verbond. 50 jaar Arkprijs van het Vrije Woord, Antwerpen, De Vrienden van de Zwarte Panter, 2000.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche