Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 août 2009 1 24 /08 /août /2009 17:21


Uitgeverij Kramat meldt het overlijden van John Vermeulen, 68 jaar, auteur van thrillers, sf- en fantasyromans, historische romans, kinderboeken, filmscenario's en toneelstukken die hem bekendmaakten tot ver over de landsgrenzen.

John Vermeulen publiceerde zijn eerste boek halfweg de jaren vijftig. Hij was toen amper veertien. Startend met science-fiction, debuteerde hij in 1981 als thrillerauteur. Hij beoefende het genre ruim twintig jaar lang, met tal van bekroningen, waaronder de John Flanders Prijs en twee nominaties voor de Diamanten Kogel (De gele dood in 2002; De kat in het aquarium in 2003).

John Vermeulen schreef talloze toneelstukken, enkele erotische romans, een humoristisch kookboek en vele andere non-fictiewerken. Zijn historische romans zorgden voor de internationale doorbraak. Werk van Vermeulen werd vertaald in het Duits, Spaans, Hongaars, Frans, Japans, Engels en Russisch.

Wolfgang Haendeler, directeur van het operahuis in Kiel, kocht recent de rechten van De tuin der lusten om dit boek te bewerken tot een libretto voor een opera.

Op 13 juli schreef Walter Soethoudt op zijn blog:

John Vermeulen leeft royaal van zijn pen en kreeg nooit één frank subsidie. Enkele van zijn vertalingen stonden in de bestsellerlijst van het betreffende land. Heeft u al veel gelezen in Vlaamse of Nederlandse dag- en weekbladen over John Vermeulen? Inderdaad weinig of niets, want de cenakels doen hun werk grondig. Misschien kan deze opera er wat aan veranderen? Alhoewel, ik betwijfel het.

http://waltersoethoudt.blogspot.com 

In dat verband onderstreepte Danny de Laet in 2005 dat niet alleen Bob Mendes maar ook John Vermeulen blijkbaar persona non grata was bij bepaalde critici. (Updating 2. Daar is de dader! Vlaamse Krimi-bibliografie, 2005, Brussel, VPOB, 2005).

John Vermeulens' Ring van eeuwigheid (Kramat, 2002, 644 p.) blijft nochtans een meesterwerk, en zijn Gele dood is actueler dan ooit (BMP, 2001, een grondige herwerking van Duizend meter van Armageddon, Bruna, 1981).

(Meer over John Vermeulen in aflevering 143 van Mededelingen, 31 augustus.)

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche