Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 juillet 2009 6 18 /07 /juillet /2009 16:09


Dit voorjaar lanceerde DorpsDichterDoel Frank De Vos de ‘Bedichting van Doel’ campagne. Meer dan 70 dichters stuurden een gedicht in. Deze werden op witte dekzeilen overgeschreven en aan leegstaande huizen in de Pastorijstraat en aan het parochiehuis bevestigd.

24 van deze gedichten werden nu gebundeld, samen met een aantal sprekende foto’s van fotograaf Richard De Nul.

Dit artivistisch pleidooi voor een warme en menselijke samenleving die niet alles opoffert aan economische belangen is verschenen op een beperkte oplage.

Bestellen kan door overschrijving van 8 € op rekeningnummer 220-050839-89 van Frank De Vos (buitenlandse overschrijvingen: IBAN BE 45220050813989 - BIC GEBABEBB).

*

Al jarenlang strijden voorvechters op velerlei terreinen voor het behoud van Doel, het dorp dat dreigt te moeten verdwijnen voor een dok dat er wellicht nooit komt, met juridische procedures, met heldhaftig posteren voor kranen en sloopmachines, maar ook met kunstzinnige acties. Het begrip ‘artivisme’ werd in 2008 gelanceerd door de Italiaanse topkunstenaar Michelangelo Pistoletto. Kunst als maatschappelijk engagement over de ravijnen van ideologie, levensbeschouwing en religie heen. Artivisme is de missie van KunstDoel vzw, opgericht en bezield door Eva Van
Tulden.
Een van de initiatieven van Kunstdoel was de verkiezing van een DorpsDichterDoel. De eerste, Mark Meekers, één van de meest gelauwerde dichters van het Nederlandse taalgebied, publiceerde als afsluiting van zijn dorpsdichterschap de bundel Doelgericht. In maart 2009 volgde ik hem op. Mijn eerste grote actie was
‘De bedichting van Doel’. Na mijn oproep ontving ik meer dan 70 Doelgedichten. Die werden op grote, witte dekzeilen geschreven en op de muren van leegstaande huizen bevestigd om een symbolische buffer te vormen tegen de afbraak. Mijn dank aan allen die hun medewerking en logistieke steun verleenden en in het zweet huns aanschijns vele uren spendeerden aan het (over)schrijven en ophangen van de gedichten.
Ondertussen liep het Doel-Inside-project waarbij gerenommeerde kunstenaars als Fred Bervoets, Jan Decleir en Guillaume Bijl hun werken aanbrachten op de muren van bewoonde, maar bedreigde huizen. Ook het Outside-project werd een succes. Vele bekende en onbekende kunstenaars plaatsten hun werken in de ramen van leegstaande huizen om bewoning te suggereren en de beleidsmensen alsnog aan het denken te zetten.

Slechts één politieke stem klonk voorzichtig positief en week af van het staalkoude, besliste beleid dat tot hiertoe halsstarrig werd gehandhaafd: op 2 mei 2009 kwam Bert Anciaux, minister van cultuur in de Vlaamse regering, naar Doel om de kunstprojecten zijn steun te betuigen. Er was vast moed voor nodig om in z’n eentje naar het dorp te komen waarvan hij het doodvonnis in het verleden mee had goedgekeurd. Maar Bert Anciaux kwam, zag en glimlachte. Ook hij ziet in dat in de ‘tussentijd’, zolang het Saeftinghedok er niet komt, Doel een tijdelijke bestemming kan hebben als kunstenaarsdorp, tussen economie en natuur.

Frank DE VOS
DorpsDichterDoel 2009-2010

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche