Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
1 juillet 2009 3 01 /07 /juillet /2009 23:22

Op uitnodiging van de kring ExLibris hield de Antwerpse schepen van Cultuur vanavond een uitermate boeiende uiteenzetting over het MAS (Museum aan de Stroom) en de Red Star Line. Hij werd ingeleid door Gert Vingeroets.

Philip Heylen improviseerde ex abundantia over die twee thema's die hem na aan het hart liggen. In zijn voortreffelijk verhaal betrok hij moeiteloos Fred Astaire en Albert Einstein, Irving Berlins White Christmas en Sigmund Freud en uiteraard Eugeen van Mieghem.

Schepen Heylen werd maanden geleden door John Bel uitgenodigd om in ExLibris te komen spreken. Vandaag besefte hij plots dat een van de architecten van het MAS... John Bell heet. Voer voor een verhaal à la Hubert Lampo?

Op vraag van dokter Paul Hoffbauer lichtte de schepen toe hoe de vermaarde collectie precolumbiaanse kunst van Dora en Paul Janssen uiteindelijk in het MAS terechtkomt.


Frank-Ivo van Damme ontwierp een ex-libris voor Philip Heylen. Om de naam van de kring eer aan te doen onderwierp de schepen de houtgravure van F.-I. Van Damme aan een speelse exegese. De symbolen zullen voor de meeste Antwerpenaren wel geen geheim hebben, behalve misschien de Hippopotamus amphibius?

Philip Heylen heeft iets met nijlpaarden, zo eenvoudig is het.


Tussen het aandachtige publiek: Joke van den Brandt, Willy de Bleser, Frank-Ivo van Damme, Maria Houthoofd, Henri-Floris Jespers, Karel Moers, Jan en Margriet van Oostende, Guido de Sutter, Jan Vaes en Erik Verstraete.

Partager cet article

Repost 0
Published by CDR-Mededelingen
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche