Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 juin 2009 3 17 /06 /juin /2009 21:28

Floris Jespers (1889-1965) werkte graag met De Wieuw. Hij had vertrouwen in het vakmanschap van die lijstenmakers die op een lange traditie konden bogen. Ik herinner mij nog levendig een telefoongesprek van grootvader, gevoerd vanuit zijn atelier aan de Sint-Jansvliet, thans 'Huize Floris Jespers', met een van de medewerkers van De Wieuw, die hij kennelijk goed kende en bij de voornaam aansprak (ik zal maar zeggen: Jos...). De man had hem gebeld om hem te wijzen op het feit dat één van de in te lijsten doeken niet ondertekend was. Waarop Floris Jespers zei: “Jos, da's niet de eerste keer, signeer maar zelf, ge kunt da goe, doe maar”.

*

Nu hebben Karel en Guy De Wieuw (zesde en zevende generatie) de winkel in de Antwerpse Scheldestraat 59 spectaculair uitgebreid tot een winkeloppervlakte van 2000 m2 , waar meer dan 25.000 producten voor de kunstschilder, beeldhouwer, etser, keramiek- of papierkunstenaar, fotograaf of architect aangeboden worden. Lijstenmakerij De Wieuw wordt daarmee, naar eigen zeggen, de grootste kunstenaarswinkel in de Benelux.

Bovendien installeerde de familie De Wieuw een een bookschop, een cafetaria, een workshopruimte en een 'Open Gallery'.

Om de Open Gallery feestelijk te openen werd jong talent opgeroepen om één kunstwerk in te sturen. Niet minder dan 55 inzendingen werden door een professionele vakjury

beoordeeld. Bij de opening maakte schepen van Cultuur Philip Heylen de drie winnaars bekend: Frederik Cornelis (fotografie), Magda Denissen (schilderwerk) en Sarah van Larcke (fotografie). NAMEN

Jan Scheirs, die zopas een tentoonstelling in Gent en Brussel achter de rug heeft, zond een recent werk in, The Black Woman.

Ik ben regisseur van en acteur op mijn schilderijen. Mijn werken zijn niet alleen maar een theater, je kijkt ook naar jezelf zoals je dat doet bij psychoanalyse. Vandaar de mise en scène met een personage boven een kleine theater. Door de interactie krijgt de patiënt of de toeschouwer naar zichzelf. Er ontstaat een dialoog.”

 

In het mei-nummer van Connexion. Revue d''art et de littérature, publiceerde Robin de Salle in het Nederlands en in Franse vertaling de neerslag van een uitvoerig gesprek met Jan Scheirs.

Henri-Floris JESPERS


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche