Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 mai 2009 2 26 /05 /mai /2009 23:48


Tweevoudige winnaar van de Gouden Strop en winnaar van de Diamanten Kogel Bob Mendes verloochent zijn loopbaan en passie niet. Als gerenommeerd accountant heeft hij tientallen jaren meegedraaid in het Vlaamse en internationale zakenleven. Hij heeft daar genoeg voorbeelden gezien van malversaties, creatief boekhouden en fiscale spitstechnologie. Deze deskundigheid wendt hij nu aan in Vuil geld, een maatschappijkritische thriller waarin de grens tussen witteboordencriminaliteit en gewelddadige maffiapraktijken geheel vervaagt.

*

De protagonist, Jelle Lievens, krijgt via een vriend een baan als accountant aangeboden bij KPMG. Hij treedt in de voetsporen van een collega die door een tragisch ongeval om het leven is gekomen en wordt als forensisch accountant belast met het voortzetten van het onderzoek van zijn voorganger naar de financiële structuur van Lernout & Hauspie en zijn buitenlandse filialen. Hij wordt ook pro deo, uit overtuiging, auditor van United Fundraising, dat via zijn bestuurder nauwe banden onderhoudt met L&H. Al spoedig blijkt dat de verongelukte voorganger van Jelle zeer explosief materiaal op het spoor was gekomen. En wat is eigenlijk de rol van Marc, zijn vakantievriend die er zo aan hield om Jelle de baan bij L&H te bezorgen – weliswaar op voorwaarde van tegenprestatie? De enige die te vertrouwen lijkt is Bert Leysens, de charismatische president van een machtige koepelorganisatie van ngo’s. Jelle verliest niet alleen zijn onschuld – in alle betekenissen van het woord. Zijn gevoel voor rechtvaardigheid brengt hem tot aan de rand van de afgrond.

*

De lezer wordt uiteraard uitdrukkelijk gewaarschuwd:

Vuil geld is een roman waarin de ondergang van een Vlaams spitstechnologiebedrijf wordt doorkruist door een verzonnen verhaal met echte of verzonnen personages die echte of verzonnen daden plegen. Waar dat relevant was, heb ik de feiten en de chronologie – voor zover bekend – gerespecteerd. Hoewel de roman zich beweegt op de subtiele grens van ware gebeurtenissen en door geruchten en speculaties geïnspireerde fictie, blijft het geheel onvoorwaardelijk een product van mijn verbeelding. Wie zich toch nog in een van mijn figuren meent te herkennen, doet dat bijgevolg voor eigen rekening en heeft meer fantasie dan ik.

Ook als de aandachtige lezer, tussen de snelle acties en zorgvuldig opgebouwde situaties, meent aanwijzingen te vinden over ontoelaatbare financiële manipulaties in de Vlaamse bedrijfs- en politieke wereld of in de netwerken van Vlaamse ngo's, is dat geen bewijs dat ze inderdaad plaatsvonden, maar een eigen antwoord op de hypothetische vraag: 'Stel dat...'

*

Het verhaal over de LDC’s (Local Development Corporations) van L&H en de opgepompte beurskoers van het bedrijf dat dank zij een revolutionaire spraaktechnologie vanuit Ieper de wereld zou veroveren, is vandaag al beter gekend. De expertise van Bob Mendes stelde hem in staat een geloofwaardige en boeiende thriller te schrijven over al dan niet gefingeerde maar alleszins ongehoorde en nawijsbare manipulaties rond dit bedrijf, waarbij zowel economische als politieke concurrentie een doorslaggevende rol speelde. Hoe heeft het bedrijf zich in zo’n korte tijd een plek aan de top had kunnen veroveren? Hoe komt het dat zovele kleine investeerders er hun spaarcenten bij verloren terwijl kapitalistische roofridders er beter van werden?

*

Dat de romans van Bob Mendes het product zijn van zorgvuldige research is genoegzaam bekend. Daarbij mag echter niet uit het oog verloren worden dat hij, ja, vanuit de buik schrijft.

Zo heeft hij veel meer van zichzelf gelegd in hoofdpersonage Jelle dan hij er zich aanvankelijk van bewust was: de incidentrijke jeugd ( een constante in Mendes' oeuvre); de keuze voor het accountantsberoep ('het is het enige waar ik beter in was dan al de anderen'), de verering voor de vaderfiguur; het dwingende gevoel voor rechtvaardigheid ('zonder zelf onbesproken te zijn')...

'Ach, het boek bulkt uit van kleine raakpuntjes', aldus Mendes in een persoonlijke mededeling. Voor veel lezers en vermoedelijk ook voor de pers L&H 'de kapstok zal zijn om hun pet op te hangen',

'voor mij echter was dat veeleer een boeiende achtergrond om het dubbelportret van Leysens te schilderen, met één ervan kwam ik als jongeman in aanvaring, voor de andere stond een reële vooraanstaande figuur in onze Vlaamse samenleving als model. Het was vooral een uitdaging om die twee in een sluitend verhaal rond de zakenwereld van L&H en die van het goede doel hun weg te doen vinden'.

*

Vuil geld werd gisteren in de Bridge room van het Rinkven Golf & Country Club te 's Gravenwezel voorgesteld. Na een welkomstwoord van Manteau-uitgever Wim Verheije en Golfclub-voorzitter Jan Goddaert, werd de roman uitbundig toegelicht door Jeroen Kuypers, niet alleen een uitgeslapen criticus, maar vooral ook zelf schrijver van onvolprezen thrillers (w.o. Bezettingsgeld en Vals gedacht).

Naast talrijke lezers en vrienden van Bob Mendes waren o.m. aanwezig: graveur Frank-Ivo van Damme; kalligrafe Joke van den Brandt (uitgeefster van Letternieuws); criticus Eric Diepvens (CrimeZone); Kris Kenis (raad van toezicht CDR); Pruts Lantsoght (CDR-Mededelingen); Mieke de Loof (voorzitter Genootschap Vlaamse Misdaadauteurs); Gert Vingeroets (secretaris ExLibris).

Henri-Floris JESPERS

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche