Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 avril 2009 6 25 /04 /avril /2009 06:40

Boon staat ook centraal in de jongste aflevering van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, onder de ad hoc redactie van Kathy de Nève. De meeste bijdragen in Gierik & NVT vormen een pre-publicatie van Opgespaarde zinnen, het zo te zien erg hybridische boek dat zich nogal verwarrend aandient als “herinneringen aan Louis Paul Boon”, waar Kathy de Nève de laatste hand aan legt.

Kris Humbeeck stelt dat

Ook al zijn ze in menig opzicht elkaars antipoden, als bescheiden cultureel icoon is Boon met onder anderen Guido Gezelle en Hugo Claus een van de weinige Vlaamse schrijvers wiens naam zo sterk in de collectieve herinnering leeft als Hendrik Conscience.

Uiteraard wordt nog eens de zaak rond de Fenomenale feminateek opgerakeld. Dat Kris Humbeeck en Frans Depeuter er niet meteen gelijklopende opvattingen op nahouden, zal wel niemand verrassen.

De 'herinneringen aan Boon', op die van Lucy D'hooghe-Vyncke en Tine van Buul na, zijn herinneringen 'après la lettre' (Geertrui Daems, Antje De Boeck, Patricia Lasoen).

'Vele literaire vrienden schreven een postuum “Boontje” voor hun Louis” – zo luidt het in het redactioneel. Uiteindelijk vormen die stukjes van René Hooyberghs, Jef Staes, Jan Snijers, Stefaan van den Bremt, Willie Verhegghe, Betty Antierens en Pat Donnez) het meest lezenswaardige deel van de aflevering.

Dit alles wordt gelardeerd met stukjes van Kathy de Nève die helaas een desperate poging onderneemt de technieken van Boon aan te wenden.


Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, 27ste jg., nr 1, lente 102, 76 p., ill., 7 €.

Redactiesecretaris: Guy Commerman, Kruishofstraat 144/98, 2020 B 220 Antwerpen.

Abonnement (4 nummers) België: 25 € op rek. 068-2237695-29 van Gierik & NVT; Nederland: 35 € op rek. 61 70.41.385 van Amro-bank op naam van Chantal Bauwens.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche