Donderdagavond 3 september werd het kwartaalschrift Gierik en NVT feestelijk in de bloemen gezet in het Bernarduscentrum, een prachtige locatie, gelegen in het hart van Antwerpen die voorlopig onderdak biedt aan diensten van de Provincie vanwege de afbraak van het provinciegebouw aan de Elisabethlei en de bouw van en nieuw provinciehuis. In de hal zijn maquettes te zien van hoe het worden zal.
Ceremoniemeester Kurt van Eeghem zette meteen de toon van deze avond die vrolijk en licht gehouden werd wat een verademing was na de vele daverende toespraken die we de laatste tijd op allerlei openingen, recepties en vieringen hoorden.
Ook Minister van Werk Monica De Koninck hield haar toespraak luchtig. Ze begon met zich te verontschuldigen voor het feit dat de naam 'Gierik' voor haar als West Vlaamse moeilijk uit te spreken is. Ze vroeg zich af of hoe deze naam ontstaan is terwijl de conclusie voor de hand ligt: Guy (Commerman) en Erik (Van Malder). Maar…. vandaar vertrok een tijdschrift! En door de pioniers van toen mag met trots gekeken worden naar een blad dat in dertig jaar geëvolueerd is van enkele gekopieerde velletjes papier tot een gerenommeerd literair tijdschrift. En dit zonder al te veel financiële steun. Ze besloot met: “Nog lang niet alle literaire vogels hebben hun nest gevonden of kunnen het verlaten zonder een beetje hulp. Gierik NVT blijft dan ook zeker nodig!”
Ook bestendig afgevaardigde Rik Röttger legde uit waarom er mag en moet gefeest worden.
De Franse schrijfster Claire Huynen vergeleek het Parijse literaire wereldje met haar Belgische ervaringen en roemde onze Bourgondische levensstijl.
Uit het feestnummer van Gierik, waarin 30 schrijvers hun visie geven op de wereld in 2043, lazen Lut De Block en Elvis Peeters hun bijdrage voor.
In haar gedicht trachtte Lut De Block de duren van de tijd te vatten in woorden en hem zo tegelijkertijd te bezweren. Elvis Peeters gaf een zen-achtige beschrijving van een landschap zonder mensen dat tegelijkertijd in beweging is en onbewogen blijft.
Guy Commerman, tot slot gaf een overzicht van 30 jaar Gierik, waarbij hij benadrukte dat het zo lang overleven van een tijdschrift vooral te danken is aan de vele medewerker, auteurs, abonnees die dit mee mogelijk maken en hier citeerde hij Wannes Van de Velde: 'een zanger is een groep'.
Al het werk dat er verricht wordt berust op creativiteit, vriendschap, uitdagingen, respect. In de nieuwe taal die we in de toekomst zullen spreken moeten mens en liefde identieke begrippen worden, er is dus nog werk aan de winkel. Hij eindigde met een citaat uit het vers van Lut De Block: 'Is het dan toch het verlangen, le désir de durer dat ons drijft.'
*
Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis in gesprek met Fernand Auwera
Lucienne Stassaert
Bert Bevers en Erick Kila
*
Tussen de aanwezigen: Jean en Marleen de Crée-Roex, musicus Patrick Denecker, graficus Charles van Gisbergen, theaterman Walter Groener, filosoof Rik Pinxten, VVL-voorzitter Tony Rombouts, istrictsschepen van Cultuur (Merksem) Gilbert Verstraeten, Uli Vinks en componist Wilfried Westerlinck.
Joke VAN DEN BRANDT
Fotoreportage:: Frank Ivo van Damme