Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 mars 2009 1 30 /03 /mars /2009 05:27
 

Woensdag 8 april, 18 uur, geeft Nele Bernheim in Het Goudblommeke in Papier, Cellebroerstraat 54 te Brussel een onthullende lezing over

Norine Couture, Bruxelles: L'art dans la mode et la mode dans l'art“.

Programma:

Welkom: Robin de Salle, voorzitter van de vzw Le Petit Gérard

Presentatie van het Bulletin de la Fondation ça ira: Luc en Thierry Neuhuys

Lezing van Nele Bernheim

ingeleid door Henri-Floris Jespers


Norine en Paul-Gustave van Hecke hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de gay twenties. Modeontwerpster Norine was de eerste, en de enige, om zich te verzetten tegen de dominantie van de Parijse couturiers. Simone Périer onderstreepte in 1969 dat elke collectie van Norine een persoonlijke creatie was, et tout comme l'on reconnaît une robe de Patou, de Chanel ou de Lanvin on se mit aussi à reconnaître une robe de Norine.”

In België is mode geschiedenis een eerder verwaarloosde discipline. Nele Bernheim haalde een Master aan het Fashion Institute of Technology te New York. Ze werkt aan een proefschrift over Couture Norine, Brussels : The Embodiment of the Avant-Garde, 1916-1952.

In de jongste aflevering van het Bulletin Ça ira, dat 31 maart verschijnt, onderstreept Nele Bernheim dat het modehuis Norine de onbetwistbare voorloper was van de Belgische avant-garde mode die sinds de jaren 1980 internationale erkenning verwierf. Fundamenteler nog, zij stelt dat geen enkel verhaal over de kruisbestuiving tussen kunst en mode volledig mag heten zonder het modehuis Norine, dat op de medewerking mocht bogen van o.m. René Magritte, Max Ernst en Man Ray.

Toen Paul-Gustave van Hecke zich tegenover Paul Kenis in de eerste plaats als couturier definieerde, was dat geen boutade. Hij was inderdaad inspirateur en premier, père spirituel et inventeur du style de Norine. Van Hecke belichaamde alle kwaliteiten en gebreken van de gay twenties. Directeur van de tijdschriften Het roode Zeil, Sélection en Variétés, dichter en kunstcriticus, collectioneur, kunsthandelaar, mecenas en speculant, de flamboyante Van Hecke werd, samen met zijn compagnon André de Ridder, de onvermoeibare verdediger van de Vlaamse expressionistische schilders, vooral van Gust de Smet en Frits van den Berghe.

(Over Van Hecke en De Ridder, cf. de blogs van 18, 19, 20, 21 en 22 april 2008.

Over het tijdschrift Sélection, cf. www.caira.over-blog.com , 29 september 2008.)

HFJRetrospectieve E.L.T. Mesens in het Casino te Knokke, 1962.

Tweede van rechts: Norine naast Paul-Gustave van Hecke

(Foto: ex-collectie barones Manteau; coll. HFJ, Antwerpen)


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche