Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 mars 2009 4 26 /03 /mars /2009 22:16

In café Dolle Mol (Spoormakersstraat 52) en in café Het Goudblommeke in Papier – La Fleur en Papier Doré (Cellebroerstraat 54) wordt op 29 maart een intens programma aangeboden, speciaal ontwikkeld voor deze editie van het Passa Porta festival te Brussel.
 
13u00:
Gerlinda Swillen (ereleraar, voorzitter Masereelfonds) over één van haar literaire lievelingen. In één maand tijd schreef Multatulli (Eduard Douwes Dekker) in een vernieuwend en beeldrijk Nederlands Max Havelaar of de Koffieveilingen der Nederlandse Handelmaatschappij. Wat dreef Multatulli naar Brussel? En waarom moeten we Max Havelaar ook vandaag nog lezen? Afspraak in het Goudblommeke.

(*Om 13u45 houdt Gerlinda Swillen dezelfde lezing in het Frans in Dolle Mol)
 
14u15
Jelle Versieren (historicus, Universiteit Gent) vertelt over Brussel, Karl Marx en het Communistisch Manifest. Een korte lezing over wat Marx deed te Brussel en de wereldwijde gevolgen.  Afspraak in het Goudblommeke.

(*Om 13u30 houdt Jelle Versieren dezelfde lezing in het Frans in Dolle Mol)
 
14u30
Johan Bassiliades (historicus) spreekt over Buls versus Anspach. Buls en Anspach zijn twee Brusselse burgemeesters met verschillende visie op stedenbouw. De gevolgen van die visies en hun verschil van mening zien we tot op vandaag in Brussel. Afspraak in Dolle Mol.

(*Om  16u30 houdt Johan Bassiliades dezelfde lezing in het Frans in het Goudblommeke)

15u15
Arnout Wouters (historicus VUB, stadsgids) maakt een schets van de mens Geert Van Bruaene, de legendarische stichter van het GoudBlommeke in Papier, aan de hand van zijn citaten opgenomen op de omheining van het Dinantplein. (rondleiding) Het Dinantplein ligt schuins (ietwat naar boven) tegenover het Goudblommeke.
(*Om 15u15 doet Arnout Wouters dezelfde rondleiding in het Frans, uiteraard weer op het Dinantplein)
 
16u00
Herman J. Claeys, stichter van Free Press en van Dolle Mol leest voor uit eigen werk, gelardeerd met anekdotes uit zijn rijke Brusselse carrière. Uiteraard wordt hiervoor afgesproken in Dolle Mol.
 
16u45
Piet De Groof (generaal op rust, kunstkenner) vertelt over het korte, maar actieve leven van de Cobrabeweging en de rol die ze in Brussel heeft gespeeld. Afspraak in het Goudblommeke.
(*Om 17u45 houdt Pieter De Groof dezelfde lezing in het Frans in het Goudblommeke)
 
17u15
Jan Hertogen vertelt over en leest voor uit het vrije oeuvre van Verlaine of de collectie 'erotische poëzie' van Paul Verlaine, voor het eerst naar het Nederlands vertaald. De voordracht gebeurt in de twee landstalen in Dolle Mol
 
18u00
Hendrik Carette (publicist) zal gedichten van een van de Brusselse stichters van de Cobrabeweging, Christian Dotremont, voordragen in het Nederlands en in het Frans. Afspraak in het Goudblommeke.
 
Omkadering
Sjoerd Mentens (gitaar) en Jean Van Lint (contrabass), cobra en rock&roll (doorlopend in Goudblommeke).
Francis Wimme met Jazz Classics op piano (doorlopend in Dolle Mol)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche