Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 mars 2009 4 19 /03 /mars /2009 19:07

Zopas publiceerde Jan Struelens (°1952) in een beperkte oplage

De exegese van het tegenboek. Mulisch' oeuvre en The Da Vinci Code.

Deze studie vergelijkt een representatief aantal boeken van Harry Mulisch met The Da Vinci Code.  De overeenkomsten, aldus Jan Struelens, zijn niet alleen talloos en gedetailleerd, maar ook complementair: vaak gaat het om wit-zwartsymmetrieën.  Vandaar de hypothese dat hier bewust, en lang op voorhand gepland, aan een geheel werd gewerkt: een Tegenbijbel waarvan De ontdekking van de hemel het Oude Testament zou zijn (wegens het terugnemen van de Decaloog), en The Da Vinci Code het Nieuwe (wegens de ontgoddelijking van Christus). 

Hoe die werkverdeling tussen de twee schrijvers in de praktijk gebeurd zou zijn - daarover wordt door Struelens niet gespeculeerd.  Maar de hypothese staat wel toe om een groot aantal onverklaarbaarheden op te helderen, aan beide zijden.  De exegese van het tegenboek levert dus een nieuwe kijk, zowel op de megabestseller van Brown als op het oeuvre van Mulisch.  Deze laatste herleeft in de gedaanten uit zijn eerste werken: de profeet, de (anti)godsdienststichter, de poppenspeler (die in 1999 zelfs de Heilige Vader even in het spel wist te betrekken).  Tenslotte blijkt hij vooral de onbetwistbare grootmeester van de analogica : meer nog dan gedacht werd, is zijn oeuvre een weergaloos web van verbanden, waarin geen enkel draadje ontbreekt.


Het boek verschijnt in eigen beheer. “Echte” uitgevers bleken gefascineerd maar kozen voor voorzichtigheid. Ze mogen zich nog altijd aanmelden,”, aldus Jan Struelens.

Het boek is sinds 12 maart 2009 te koop in de Brusselse boekhandels: Het Ivoren Aapje, Begijnhofplein 4 en PassaPorta Bookshop, Dansaertstraat 46.Jan STRUELENS, De exegese van het tegenboek. Mulisch' oeuvre en The Da Vinci Code, eigen beheer, 346 p., 20 €. ISBN 9789490127008


Meer informatie: janstruelens@skynet.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche