Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 mars 2009 4 05 /03 /mars /2009 12:57

Gisteren, tijdens een poëzie-avond in Het Goudblommeke in papier te Brussel, las Kris Kenis uit het werk van Jan de Roek (zie blog van 1 maart). De poëzieavond was georganiseerde door het CDR.

*

Na een welkomstwoord van Robin de Salle, voorzitter van de vzw Geert van Bruaene, werd de inleidende toelichting van Henri-Floris Jespers voorgelezen door Bart Vonck. Lucienne Stassaert en Clara Haesaert brachten getuigenissen over Jan de Roek en Frank de Crits las onopgesmukte fragmenten uit zijn dagboek. Na de lezing van uittreksels uit de lijvige bundel Jeunesse dorée van Jan de Roek door Kris Kenis, haalde Rody Vanrijkel uitvoerig en zorgvuldig toegelichte herinneringen op aan zijn studentenjaren met Jan. Een bescheiden en nonchalante Freddi Smekens blikte ontroerd terug op zijn omgang met de dichter, waarna Kris Kenis als orgelpunt het gedicht 'In hoc signo' las. Ook Herman J. Claeys stond op het programma doch diende om dwingende redenen forfait te geven.

Tussen de aanwezigen: Peter Bormans, Anouck Ganzevoort, Guy Gysens, Henri-Floris Jespers, Paula Mortelmans, Thierry Neuhuys, Luc Neuhuys, Annie Reniers en Henri Vandenberghe.

*

'Wanneer en waar heb ik Jan de Roek leren kennen?' wist Clara Haesaert zich niet meer te herinneren: 'Ik ben zeer zijdelings ingewijd in de Antwerpse geheimen. Henri zal wel kunnen vertellen wanneer ik Jan voor het eerst ontmoette'. Een avond in de Groene Schuur te Kessel-Lo, de galerie van Werner Verstraeten die daar woonde met Marcel van Maele en Raf Opstaele, blijft echter in haar geheugen gegrift. 'Dat was 26 september 1963. Loeki Zwonicek en Marcel Boon waren aanwezig. Toen werd afgesproken in november deel te nemen aan een literaire avond in Tongeren. We kwamen nog dikwijls bijeen bij Loeki, en ook bij mij thuis met Karel Jonckheere en de medewerkers van “Ontbijt op bed”.Uiteraard zagen we elkaar geregeld in 1967, toen ik de publicatie van 7 over Jonckheere voorbereidde. Toen ik hem vroeg om secretaris te worden van de Poëziedagen, heeft Jan onmiddellijk aanvaard. Zijn verslag werd trouwens opgenomen in de Verzamelde essays. Freddy de Vree werd laureaat. Op 4 september 1971 om 9u30 meldde Michel Bartosik mij telefonisch dat Jan overleden was. Bij mijn aankomst in Deurle vernam ik dat hij het leven verloren had in een verkeersongeval.'


Tot slot las Clara Haesaert uit haar bundel Onwaarschijnlijk recht (Manteau, 1967):

mijn vriend

je bent zo zacht

mijn vriend

je wordt onmisbaar

je wordt de rustige tuin

bij het bewoonbare huis

je wordt het kalme strand

bij de peilbare zee

je wordt de stilte

na het orkaan

je wordt onmisbaar

mijn vriend

(wordt vervolgd)Partager cet article
Repost0

commentaires

P
<br /> I have been visiting various blogs for my dissertation research. I have found your blog to be quite useful. Keep updating your blog with valuable information... Regards<br /> <br /> <br />
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche