Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 décembre 2008 1 29 /12 /décembre /2008 23:04

De dichter Gert Vingeroets meldt mij dat John Bel overleden is op zaterdag 27 december. John Bel werd als romanpersonage vereeuwigd in De Fraudejagers van Bob Mendes, waar hij als de sympathieke Jan Belmans, dienstleider van het Centraal Taxatiekantoor te Antwerpen, op pagina 33 zijn intrede in het boek doet:

Hij was een grote, breedgeschouderde man, met een hoog gerimpeld voorhoofd, hangwangen en een permanente glimlach. Hij had altijd al een merkwaardig geheugen gehad voor details […]


John Bel opent een zitting van Ex-Libris

John was een bibliofiel in hart en nieren. Zijn hoogst merkwaardige collectie vormt een kunstwerk op zich. Anderzijds was hij een taaie sportbeoefenaar. Tot op zijn hoge leeftijd doorkruiste hij de stad per fiets, op zoek naar het kleinood dat nog geen weg had gevonden naar zijn monumentale, liefdevol opgebouwde collectie.

John verzamelde niet alleen boeken, hij las ze ook nog. Als gepassioneerde maar kritische lezer liet hij zich niet beïnvloeden door vooroordelen. Dat het over Felix Timmermans of Tom Lanoye ging, hij kon spits en vaak verrassend uit de hoek komen.

*

De culturele kring Ex-Libris viert in 2009 zijn twintigjarig bestaan. Deze kring kent geen lidgeld of formeel lidmaatschap. De eerste woensdag van elke maand is er (van 21.00 uur tot 22.00 uur) een lezing over een cultureel, historisch, heemkundig of maatschappelijk onderwerp in ‘Taverne Rochus’, Sint-Rochusstraat 67 te 2100 Deurne. Deze lezingen zijn gratis en iedere geïnteresseerde toehoorder is welkom.

Joke van den Brandt herinnert zich haarfijn hoe het allemaal begon.

“Op 4 juli 1989 kwamen we met enkele vrienden bijeen in het volkscafé Exlibris dat uitgebaat werd door Johnny, de zoon van Joanna Bel, Johns zuster. We waren uitgenodigd door Bert Peleman die op vraag van Joanna een aantal bevriende kunstenaars van allerlei slag bijeenbracht met het plan om dit maandelijks te herhalen, steeds op de eerste woensdag. In september had Jos Vandeloo een nieuw boek uit en John vroeg hem hierover iets te vertellen. Dat was eigenlijk de allereerste voordracht.

Nadien werd besloten om steeds van 21 tot 22 u. iemand aan het woord te laten. Zeer informeel in den beginne, maar vanaf 1992 werd iedereen per post uitgenodigd. De eerste “officiële” voordracht werd op 5 februari 1992 gehouden door Liane Bruylants. Na de plotse dood van Johnny werd uitgeweken naar Taverne Rochus.”

De (voorlopig) laatste lezing van Joke van den Brandt ging over Lambert Jageneau en de zaak Jan Berghmans (zie hier de berichten van 29 september en 29 oktober 2008).

*

Op uitnodiging van John Bel gaf ik in 1994 mijn eerste lezing: Franstalige avant-garde schrijvers en de Vlaamse Beweging in de jaren twintig. Mijn (voorlopig) laatste ging over “Hugo Claus: definitief voorlopig of voorlopig definitief?” (zie hier de berichten van 2 en 7 juni 2008). Ondertussen waren ook al aan bod gekomen: Paul van Ostaijen en de Vlaamse Beweging; Gaston Burssens; Liane Bruylants en een apologie van de misdaadroman.

*

De minzame John Bel kon blijkbaar moeiteloos sprekers van allerlei slag overtuigen om bij Ex-Libris het woord te voeren, nota bene zonder honorarium.

Uit het geheugen vermeld ik hier Manu van der Aa, Marc Andries, Fernand Auwera, Patrick Bernauw, Luc Boudens, Liane Bruylants, Karel de Cat, Beatrijs van Craenenbroeck, Gaston Durnez, Ernest van der Eyken, Jo Gisekin, Katelijne van der Hallen, Ben Klein, Gerd de Ley, Line Lambert, Mieke de Loof, Marcel van Maele, Bert Peleman, Bart Plouvier, Adriaan de Roover, Wim van Rooy, Marc Somers, Werner Spillemaeckers, Lucienne Stassaert, Jos Vandeloo, Erik Verstraete, Leopold Vermeiren (+), Jos Vinks (+), Erik Vlaminck en Herman Vos.

*

Gert Vingeroets schrijft mij terecht:

“We kunnen John niet beter eren, dan het Ex-Librisprogramma voor 2009 (dat hij nog mee heeft vastgelegd) plaats te laten vinden in de geest waarin John het ons op zijn onnavolgbare manier heeft voorgedaan: in een geest van vriendschap.”

*


In het eerste semester spreken Stan Lauryssens (Eindelijk internationaal van Antwerpen tot Tokio, 7 januari), Erik Vlaminck (De kronieken van Erik Vlaminck, 4 februari), Wilfried Patroons (Van ’t Schijn tot ’t Scheld’ - 400 jaar drinkwatervoorziening in Antwerpen, 4 maart), Luc en Thierry Neuhuys (Vertaler, verrader? Over het vertalen van poëzie, 4 april), Gert Vingeroets (Op zoek naar Cyriel Coupé in enkele gedichten van Anton van Wilderode, 6 mei), Rik Wouters (Eigen gedichten over Catalunya, Barcelona, de Guerra Civil, 3 juni).

Op 1 juli wordt het 20-jarig bestaan van de kring gevierd.

*

John Bel (Borgerhout, 18 september 1925 – Antwerpen, 27 december 2008), ere-inspecteur van de Directe Belastingen, was ere-voorzitter van Koninklijk Sportverbond Antwerpens Handel (KSAH) -Tafeltennis en SAF-Tafeltennis en lid van o.m. Oxaco Seniorenclub.

De plechtige uitvaartliturgie vindt plaats op dinsdag 6 januari 2009 om 10 uur in de kerk van O.-L. Vrouw van het Heilig Hart, te Boelaarlei, Borgerhout.

Samenkomst en gelegenheid tot groeten, achteraan in de kerk, vanaf 9.40 uur.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche