Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 décembre 2008 7 28 /12 /décembre /2008 23:58

Charles Pry, Paul Joostens en Wout Vercammen krijgen bijzondere aandacht in de jongste aflevering van het Brusselse tijdschrift Connexion.

 

Charles Pry, Zelfportret

 

Hugues Mahieu publiceert de eerste aflevering van een studie over een minder bekende maar daarom niet minder boeiende schilder, beeldhouwer en dichter: Charles Pry (1915-1987). De twee tentoonstellingen die hij te Brussel organiseerde kunnen beschouwd worden als een voorafschaduwing van de Jeune Peinture Belge: “Art Jeune” in Galerie Atrium (1938) en “La Route Libre in galerie “la Toison d’Or” (1940). Het eerste deel van Mahieu’s kroniek handelt vooral over de literaire activiteiten van Charles Pry.

De Brusselse galerie Saint Laurent ging van start in 1949 en kon snel op een mooi palmares bogen. Wout Hoeboer stelde er tentoon in 1951, in 1953 kwamen de gruppo nucleare aan bod (Sergio Dangelo, Enrico Baj en Gianni Colombo), Jan Burssens en Aubin Pasque. In 1954 gaat de aandacht naar de eerste Belgische abstracte schilders (Baugniet, De Boeck, Flouquet, Gailliard, Joostens, Maes, Peeters, Servranckx, Wolfs en Xhrouet); in samenwerking met de Parijse Galerie de Beaune wordt in een groepstentoonstelling werk getoond van o.m. Poliakoff, Ipoustéguy en Walter Leblanc. Jacques Lacomblez en Guy Vandenbranden exposeren in 1956, Kurt Léwy in 1957.

Henri-Floris Jespers blikt terug op de tentoonstelling van Michel Seuphor en Paul Joostens die eveneens in 1957 plaatsvonden.

 

Retrospectieve Wout Vercammen, Hyper Neo Retro

De retrospectieve Wout Vercammen bij Galerie Arte Ventuno (waarover meer in een volgende aflevering) wordt door Robin de Salle besproken.

 

Henri-Floris Jespers en Robin de Salle bij de opening van de Verbeke Foundation

In de rubriek “Libertés” vinden we vertrouwde namen terug: verteller Gaëtana Faïk, cartoonist RodeS (huistekenaar van de Mededelingen van het CDR) en striptekenaar Lucas Boudet. Verder creatief proza van Yves Gaetan en Guy Montens.

 

Connexion, revue d’art et de littérature, nr. 15, december 2008, 6 €.

46/2 rue Blaes, 1000 Bruxelles.

revueconnexion@yahoo.fr

www.revueconnexion.over-blog.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche