Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 décembre 2008 4 25 /12 /décembre /2008 06:35

De toch zó “verzuurde” Antwerpenaren hebben toch echt geen reden tot klagen. Kunnen ze immers niet bogen op een ”strategisch coördinator” die zorg draagt “voor de vertaling van beleidsplannen van het bestuur naar realiseerbare plannen voor de administratie en coördinatie van de gehele projectwerking van de stad Antwerpen”. En is het hem ontgaan dat “voor de uitvoering van hun taken de stadssecretaris en de strategisch coördinator nauw samenwerken”? Of denkt het slachtoffer van de om zich heen grijpende verzuring dat ambtenaren elkaar durven tegenwerken? Weet hij ook niet dat “iedere burger klant is” bij de stad? Immers: Het stadsbestuur wil uitgroeien naar een klantvriendelijke openbare onderneming. Hiervoor startte in 1999 het project klantenmanagement. Nu zijn meer dan 80 personeelsleden actief in klantenteams.”

Burgers hebben rechten, klanten zijn er alleen om winst te boeken.

*

De Nederlandse klant kan ook al blij door het leven. Met begrijpelijke opluchting heeft hij immers vernomen dat ziekenhuizen voortaan meer gaan “concurreren op kwaliteit en kosten” en zich niet meer richten op de overheid maar “op de markt”. Ze rekruteren dus in toenemende mate (ex)topmanagers uit het bedrijfsleven als toezichthouders. Die benoemingen weerspiegelen “de opkomende marktwerking in de zorg en de verzakelijking van de relatie met de zorgverzekeraars”.

Wie managerees naar mensentaal vertaalt zal wel een kille lijst van nieuwe valse vrienden kunnen aanleggen.

*

De korte, zowat 90 woorden tellende, mededeling betreffende de zoveelste reorganisatie bij de cultuurzender Klara staat bol van lieflijke woorden als adjunct-nethoofd, netmanager, VRT-cultuurnet in wording, tweede presentator, middagwoordprogramma, cultuurcoördinator, coördinator promotie en evenementen

“Met de publieke radio in België liep het zestig jaar rimpelloos. Tot hij het voorwerp werd van marktonderzoek en zogeheten management”, aldus Frans Boenders in een recent nummer van Muziek en Woord.

 (juli 2005)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche