Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 décembre 2008 5 19 /12 /décembre /2008 21:44

In de beste BOK-traditie haalt Weverberg fors uit naar het Vlaams Fonds voor Letteren (zie www.wever-bergh.com, twaalf afleveringen in rubriek “bokblog”, 30 november t/m 28 december). Rechtstreekse aanleiding is de ook hier en in de papieren editie van de Mededelingen aangeklaagde schrapping van de subsidie voor het tijdschrift Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift (zie hier de berichten van 29 september, 6, 7, 23 en 26 september).

Weverbergh typeert Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift als een “meer dan verdienstelijke literaire tijdschrift” dat “een benijdenswaardige podiumplaats” bekleedt. Hij gaat uitvoerig in op de onmiskenbare merites van het tijdschrift, op de samenstelling van de adviserende commissie en op de structurele besluitvorming bij het VFL. Hij aarzelt de adviescommissie te bestempelen als een “slangenkuil van belangenverstrengeling”: “Je gaat niet in een commissie zetelen als je in de buidel wil graaien.”

Niet alleen als lid van de beslissingsraad voor toekenning van subsidies moet prof. dr. Hugo Brems het ontgelden; en passant stipt Weverbergh nog even aan dat hij met zijn naslagwerk over de naoorlogse Vlaamse letteren “aardig voor de bijl is gegaan (het boek bibbert van omissies en fouten ij feitelijke gegevens)” en “veel van zijn geloofwaardigheid als literatuurwetenschapper” ingeboet heeft.Zijn uitgestoken en tegelijkertijd beslissende subsidie-hand voor door hem mee geredigeerde tijdschriften zal die geloofwaardigheid niet vergulden.”

Weverbergh is niet alleen verontwaardigd over de schrapping van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. Hij vindt het afvoeren van een uniek blad als De leeswelp even ergerlijk en onverantwoord. Bovendien heeft hij ook vragen bij de betoelaging van Het trage vuur, een “meer dan prima blad” dat echter, geredigeerd en uitgegeven in Nederland, uitsluitend gaat over Chinese literatuur. “Waarom komt een dergelijk blad in godsnaam in aanmerking voor subsidies door een Vlaams Fonds voor Letteren?

De betoelaging van Spiegel der Letteren, “in wezen een vakblad” (dat nota bene niet eens honorarium aan de auteurs uitbetaalt) vindt evenmin genade in zijn ogen. “Vlaamse vakbladen van historici of vroedvrouwen vinden wij toch ook niet terug in de tijdschriftenrubriek die voor subsidie voor de Vlaamse literatuur in aanmerking komen?

Tot slot trekt Weverbergh terecht van leer tegen de inderdaad geheel onbegrijpelijke subsidiëring van CeLT, “een tijdschrift dat feitelijk niet bestaat”. Hij belooft zijn lezers dat dit mysterie nog wel eerstdaags aan bod zal komen… Belofte maakt schuld!

Bij het lezen van de blogs van Weverbergh wordt het gaandeweg duidelijk dat hij het VFL, een openbare instelling, globaal beschuldigt van “aantoonbare disfunctionering”. Als hoofdschuldige wordt door Weverbergh de “dansmeester” aangewezen.

Ik ben het met hem niet eens. Het probleem ligt veel dieper.

Meer daarover in het volgende bericht.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche