Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 décembre 2008 1 08 /12 /décembre /2008 18:50

Tintin, Milou, le Roi... et moi.


Jan Bucquoy staat op het punt België te verlaten, hij trekt naar Frankrijk.

Jan zal eerder het omgekeerde beweren en zeggen dat België hem verlaat. Het land dat steeds zijn voornaamste bron van inspiratie was, lijkt op springen te staan.

Het België zoals hij het kent, neemt hij met zich mee om op locatie het België-verhaal opnieuw op te bouwen. Zijn vertrek mag zeker niet gezien worden als een vlucht, maar eerder als een internationalisering van zijn Belgisch concept vooraleer België volledig verdwijnt.

Jan Bucquoy heeft zich steeds bezig gehouden met de vraag wat het nu eigenlijk betekent om Belg te zijn. Wat houdt die Belgische identiteit precies in?

Met beide voeten op de grond en met een brede glimlach worden heilige huisjes naar believen gesloopt.
Zijn oeuvre is gefundeerd vanuit een rebellie, een onvrede met hoe onze maatschappij functioneert en hoe de mensen zich gedragen in een hedendaagse samenleving. Spektakelman Jan heeft er nooit om verlegen gezeten om dat op zijn eigengereide manier duidelijk te maken.

 Waar is er een betere plek om deze expositie te houden dan in de Marollen? Deze volkse buurt bij uitstek met zijn uitgesproken Brussels (en dus ook een beetje Belgisch) karakter, met het Vossenplein waar je je zonder veel moeite een Kuifje op avontuur kan inbeelden of waar je na wat snuffelen misschien nog een slip van Boudewijn kan vinden.

Op 12 december (18u30) belooft Jan Bucquoy u een onovertroffen Belgische avond met locale bieren en hapjes aangeboden door het meest Belgische restaurant van Brussel: de ´Restobières´.

Galerie [mana.art] hoopt u te mogen verwelkomen op deze uitzonderlijke persoonlijke tentoonstelling van Jan Bucquoy, van 12 december tot 11 januari in de Vossenstraat 28, 1000 Brussel.

[mana.art] gallery
 Vossenstraat 28 - 1000 Brussel.


Jan Bucquoy et Henri-Floris Jespers, 20 september 2007

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche