Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 novembre 2008 2 18 /11 /novembre /2008 17:26


Eén jaar geleden, op 15 december 2007, gaf Henri Chopin in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel een fantastische performance, die tevens zijn laatste publieke verschijning was. Twee weken hierna verliet Chopin ons op zijn 85ste. Hij laat een enorm corpus achter zich, bestaande uit opnames, grafische kunstwerken, geschriften, films en ontelbare publicaties die uit zijn dubbel leven als artiest en uitgever voortkomen. Hij werd in 1922 geboren in Parijs, was één van de stichters van de klankpoëzie en groeide uit tot een ware legende, mede omdat hij de 20ste eeuw en alle avant-gardes doorkruiste met een onaantastbare vitaliteit. Enerzijds was Chopin verkenner van het klankuniversum van de stem en van het lichaam door het gebruik van opnames en versterking, anderzijds publiceerde hij werken van Burroughs, Hausmann, Gysin, leden van Fluxus alsnog vele anderen.

Op 18 december 2008 wordt in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel de film van Frédéric Acquaviva en Maria Faustino De Henri à Chopin, le dernier pape vertoond.

De door Chopin hemzelf bestelde film, waarvan hij op voorhand de lengte had bepaald (meer dan 3 uur), beeldt de verscheidene activiteiten van de artiest af en geldt als het ultieme testimonium. We krijgen er live performances te zien, het thuis creëren van plastische kunstwerken, interviews op hotel en in een galerij die een retrospectieve van zijn werk organiseerde. Een eerbetoon aan één van de belangrijkste dichters van de 20ste eeuw, die tot op het laatste moment zijn wonderbaarlijke daadkracht behield.

Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.

18 december, 19u30.

Tickets: 5 €.

Zie hier: In memoriam Henri Chopin, blog van 27 januari.

En veel meer op www.caira.over-blog.com

Hommage à Henri Chopin, 27 januari

2002: Chopin à Beaubourg, 27 januari

Chopin à Bruxelles, 28 januari

Chopin: Nul n’est prophète en son Paris, 28 januari

Henri Chopin: Paul Neuhuys, Ça ira and Dada (9 afleveringen verschenen tussen 14 mei en 1 juni).

La poésie sonore d’Henri Chopin fut bel et bien révolutionnaire, 11 juni..

Mosaïque pour un chaman, 14 juli.

Hommage à Henri Chopin, 18 november.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche