Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 octobre 2008 1 27 /10 /octobre /2008 08:43

Vrijdag 24 oktober vergaderde het Wetenschappelijk Comité van het SFV in het SOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) te Brussel.

Voorzitter Emmanuel Van de Putte, afgevaardigde-bestuurder Eric Laureys en bestuurders Sophie Wittemans, Bambi Ceuppens en Paul Dirkx belichtten de ontstaansgeschiedenis en de opdracht van het Centrum.

De aanwezige leden van het Wetenschappelijk Comité gaven bondig de stand op van hun onderzoek.

*

Reeds vanaf juni 2001 kwam de Franstalige minderheid (in de sociologische zin) in Vlaanderen ter sprake in uitwisselingen tussen Emmanuel Van de Putte, politicoloog en Eric Laureys, historicus en onderzoeker bij het SOMA. Tijdens ontmoetingen, gesprekken en vooral in talrijke e-mails deelden zij informatie over aangelegenheden en publicaties met betrekking tot Franstaligen in Vlaanderen.

In november 2004 werkte Eric Laureys in het kader van een onderzoeksproject over oud kolonialen nauw samen met de antropologe Bambi Ceuppens. Het kwam al gauw tot boeiende gesprekken over het identiteitsvraagstuk en de miskende Vlaamse minderheden zoals protestanten, Nederlanders en Franstaligen. Ze dachten na over het concept autochtonie en over wat zij als de dualiteit van de Vlaamse identiteit beschouwden, namelijk dat de ene ‘Vlaming’ is, gewoon omdat hij van die geografische streek afkomstig is, terwijl de andere zich eerder met de verworvenheden van de Vlaamse beweging identificeert.

Het begrip autochtonie impliceert een mythische band tussen een groep mensen en een streek. Autochtonie wordt thans door sommigen aangewend om macht te verwerven (ik was hier eerst!). Dat zorgt voor een aantal problemen. Eisen die zich op autochtonie beroepen gaan immers tegen de heersende mondialiseringstendens.

Deze drie wetenschappers meenden dat het waanbeeld van een cultureel en linguïstisch homogeen Vlaanderen nooit zou weerstaan aan een ernstige en grondige wetenschappelijke analyse.

Een vierde voegde zich bij de groep, Sophie Wittemans, licentiate in de filosofie en in de kunstgeschiedenis en archeologie. Toen in maart 2007 doctoranda Céline Préaux (ULB) haar doctoraatsproject over Franstaligen in Vlaanderen voorstelde aan de pers, werd met haar contact opgenomen en werd een ‘Rondetafelbijeenkomst’ georganiseerd die zich tot een kristallisatiepunt van de verwachtingen van de verschillende protagonisten ontpopte. Guy Vande Putte en Paul Dirkx werden eveneens uitgenodigd op de Rondetafelbijeenkomst. De eerste is germanist en auteur van meerdere bijdragen over de taalgrens en de toponymie en schrijver van een boek over taalcontacten in de Brusselse periferie; de tweede is taalkundige en docent aan de universiteit van Nancy.

Tussen april 2007 en april 2008 vergaderde de Rondetafel tot zesmaal toe onder leiding van Eric Laureys, waarna de v.z.w. boven de doopvont gehouden werd. De Rondetafel werd omgevormd tot raad van bestuur onder het voorzitterschap van Emmanuel Van de Putte. Het Studiecentrum Franstaligen in Vlaanderen besloot vervolgens een Wetenschappelijk Comité op te richten, een adviesraad waar vertegenwoordigers zetelen van universiteiten en wetenschappelijke instellingen uit binnen- en buitenland die voeling hebben met het studieobject. Het Wetenschappelijk Comité wordt voornamelijk geraadpleegd over wetenschappelijke aangelegenheden maar draagt ook ontegensprekelijk bij tot de legitimiteit en de geloofwaardigheid van de jonge vereniging.

Het Wetenschappelijk Comité bestaat uit:

Prof. dr. Jan Baetens (Faculteit Letteren, KUL)

Prof. em. dr. Christian Berg (Departement Letterkunde, UA)

Prof. dr. Jacques Caron (Syddansk Universitet Odense, Centre de Documentation et d’Études Francophones)

Dr. Bambi Ceuppens (Senior Researcher Koninklijk Museum voor Midden-Afrika)

Dr. Geert De Baere (referendaris Europees Gerechtshof)

Dr. Roel De Groof (algemeen coördinator Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum, VUB)

Matthijs de Ridder (vorser Instituut voor de Studie van de letterkunde in de Nederlanden)

Prof. dr. Paul Dirkx (Maître de Conférences Langue et Littérature Françaises, Université de Nancy)

Henri-Floris Jespers (Fondation Ça ira, Bruxelles)

Dr. Eric Laureys (POD Wetenschapsbeleid – SPF Politique Scientifique)

Prof. dr. Anne Morelli (ULB)

Céline Préaux (Doctorante ULB)

Dr. Marc Quaghebeur (Directeur Archives et Musée de la Littérature, Bruxelles)

Dr. Frank Seberechts (Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme)

Dr. Dave Sinardet (medewerker Departement Politieke Wetenschappen, UA)

Prof. dr. Piet Van de Craen (VUB)

Prof. dr. Herman Van Goethem (voorzitter Departement Geschiedenis, UA)

Guy Vande Putte (Collège Saint-Hybert, Watermael-Boitsfort)

Prof. dr. Yannick Vanderborght (Faculté des sciences économiques, sociales et politiques, UCL)

Dr. Hans Vandevoorde (VUB)

Dr. Christophe Verbruggen (assistent Vakgroep Nieuwste Geschiedenis, UGent)

Prof. dr. Astrid von Busekist (École Doctorale – Sciences Po, Paris)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche