Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
14 octobre 2008 2 14 /10 /octobre /2008 03:57

De subversieve ambitie van De Rode Tong van de Leeuw op dit moment in de Belgische geschiedenis is het in kaart brengen van wat we gemakshalve de linkerzijde van de brede Vlaamse Beweging zouden kunnen noemen. Of wat valt onder het etiket "links flamingantisme", een politieke stroming die de emancipatie van de Nederlandse taal- en cultuurgroep in de Zuidelijke Nederlanden in zijn sociale context plaatst, daar radicaal democratische verzuchtingen aan koppelt en die plaats in een internationalistische context. Het is dus dat belangrijk deel van de brede Vlaamse Beweging dat zenuwknopen deelt met de arbeidersbeweging, het feminisme, de groene beweging, ... Solidair met andere taal- en cultuurbewegingen in andere uithoeken van de aardbol die langzaam aan ten prooi valt van een door neo-conservatieven en andere ideologische veelvraten gedicteerde globalisering. 

Als linkse cartografen van de Vlaamse Beweging verzamelt De Rode Tong van de Leeuw namen, web-adressen en informatie rond organisaties, personaliteiten, historische figuren, boeken en initiatieven die als sociaal geëngageerd flamingantisme herkend en erkend kunnen worden.

Als u zelf links naar organisaties, personaliteiten, historische figuren, blogs, websites, artikels, boeken en initiatieven wilt aanbrengen kunt u e-mailen op het adres : info@derodetongvandeleeuw.be

Hendrik VERROKEN

www.derodetongvandeleeuw.be

"Het Vlaamse vraagstuk is dus ten gronde een sociaal vraagstuk. En zo is het geweest vanaf het begin. En heden ten dage is het nog zo. De strijd van het Vlaamse volk voor zijn taal en cultuur sluit aan bij de universele strijd van de volkeren voor hun ontvoogding, een strijd eigen aan de hedendaagse geschiedenis. In dit opzicht is het wezenlijk een democratische strijd."
(Ernest Mandel en Jacques Yerna in Socialistische perspectieven voor de Vlaamse kwestie, 1958.)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche