Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 octobre 2008 1 06 /10 /octobre /2008 23:30

Donderdag 2 oktober werd Joris Gerits gevierd naar aanleiding van zijn emeritaat (zie bericht van 3 oktober). Carlo van Baelen, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren wees nadrukkelijk op de verdiensten van Joris Gerits. Als voorzitter van het VFL heeft Gerits in hoge mate bijgedragen tot de objectivering van de criteria, aldus de directeur van het VFL.

Objectieve criteria? Dat is kennelijk niét het oordeel van Ferre Denis. Dat blijkt voldoende uit zijn artikel “De dood van het literaire tijdschrift Gierik”, verschenen in de jongste aflevering van De Auteur, het driemaandelijkse tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen. Ferre Denis trekt heftig tegen tegen het VFL, meer bepaald tegen de commissie tijdschriften. Hij neemt geen blad voor de mond en aarzelt niet ernstige beschuldigingen te formuleren:

“Ook nu heeft het almachtige Vlaams Fonds VOOR de Letteren VFL beslist: het tijdschrift Gierik voldoet niet aan de eisen van VFL. Na jaren vechten tegen de commissie tijdschriften, die vol zit met mensen die rechter en partij, heeft Gierik in het zand moeten bijten. Tijdens de vakantie werden hun alle subsidies afgenomen.

De belangenvermenging die ervan aan de basis ligt is aantoonbaar. De vriendjespolitiek bij het politiecorps is er klein bier tegen. Het systeem zit ook veel perverser in elkaar omdat het fondsbestuur, zonder scrupules, in de commissies mensen kan benoemen die de financiële belangen van enkele leden van het fondsbestuur moeten veilig stellen.”

Het is een schande Gierik een gebrek aan kwaliteit te verwijten, aldus Ferre Denis. Hij onderstreept dat sinds de oprichting van het VFL in 2000 zes of zeven tijdschriften van het literaire landschap verdwenen:

“Alle tijdschriften die met de tijd geen journalisten of professoren of docenten in hun redactie hebben opgenomen, moesten eruit.”

In dezelfde aflevering van De Auteur handelt Guy Commerman over “een kwarteeuwigheid” van Gierik. Zijn betoog zal het voorwerp uitmaken van een volgend bericht.

Over de jongste (laatste?) aflevering van Gierik, zie het bericht van 29 september.

 

De Auteur, driemaandelijks tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen, vzw, september 2008, 16 p., ill.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche