Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 octobre 2008 5 03 /10 /octobre /2008 22:38

Om de waarde van het funerair erfgoed te accentueren organiseert Epitaaf vzw rondleidingen op enkele uiterst waardevolle Brusselse begraafplaatsen. Deze rondleidingen, die voorzien zijn in het Nederlands én in het Frans, zijn uitgewerkt door leden van deze vereniging van Funeraire archeologie.

Praktisch: afspraak toegang begraafplaats, 3 €, kinderen gratis tot 13 jaar

 

Art nouveau op de begraafplaats van Brussel (Kerkhof van Brussellaan, Evere)

26 oktober 2008, 14.00.u

 

Lang werd verondersteld dat de art nouveau te frivool en werelds was voor funeraire toepassingen.

Een wandeling op de begraafplaats van Brussel (Evere) langs art nouveau grafmonumenten bewijst het tegendeel. De art nouveau kwam er voor het eerst aan bod in 1897 in het monument van dokter De Walsche naar een ontwerp van architect Louis S’Jonghers en ontketende een ware golf van art nouveau graftekens. De florale art nouveau wordt dankbaar aangegrepen en gekoppeld aan de funeraire symboliek. Een hoogtepunt op de wandeling is het monument van de familie Verheven (1911) naar ontwerp van architect Victor Horta.

Begeleiding: Marcel Celis en Linda Van Santvoort

De oude begraafplaats van Ukkel (Dieweg, Ukkel)

2 november 2008, 14.00.u

De oude begraafplaats van Ukkel is één van de, zoniet dé charmantste dodenakker van Brussel. Ze werd precies een halve eeuw gesloten en is inmiddels beschermd als landschap. Dat neemt niet weg dat de funeraire architectuur er in een ongelijke strijd verwikkeld is met de overwoekerende natuur. Naast graven van voorname bankiersfamilies als de Allards, de Errera's of de Lamberts, de omstreden politicus Charles Woeste of de striplegende Hergé, maakt het lagergelegen joodse gedeelte een bezoek aan Dieweg méér dan de moeite waard.

Begeleiding: Anne-Mie Havermans en Bénédicte Verschaeren

De begraafplaats van Elsene (Boondaalsesteenweg 478, Elsene)     

9 november 2008, 14.00.u

 

Militair rondpunt

De begraafplaats van Elsene weerspiegelt de dynamiek, en het artistieke en multiculturele karakter van deze gemeente.

Victor Horta ontwierp het grafteken voor de familie Solvay en werd hier zelf ook begraven. Fascinerend is het graf van Marcel Broodthaers. Op het graf van Charles de Coster treurt Tijl Uylenspiegel. De nabijheid van de Kazernewijk verklaart het hoog aantal uiterst interessante militaire graftekens. In bepaalde lanen is de sfeer van Elsenblock voelbaar, door de graftekens die van deze oude begraafplaats werden overgebracht. Naast de levensbeschouwelijke tekens is de typische funeraire symbolentaal opvallend aanwezig. Sprekend is het graf van Emile Cauderlier, waarop een treurende man een levensdraad doorknipt.

Begeleiding: Anne-Mie Havermans en Bénédicte Verschaeren

Partager cet article
Repost0

commentaires

F
<br /> Ook de Nederlandse stad Utrecht kent enkele zeer schilderachtige dodenakkters. Belangstellenden in funerair erfgoed en funeraire cultuur kunnen via onderstaande directe link het verslag lezen van<br /> een wandeling op de Utrechtse begraafplaatsen Soestbergen en Kovelswade. Soestbergen is één van de oudste openbare begraafplaatsen in Nederland, en Kovelswade heeft een aula in de stijl van<br /> Palladio. Hieronder vindt u de directe link:<br /> http://zilvervis.wordpress.com/2010/10/06/funeraire-wandeling-in-utrecht/<br /> <br /> <br />
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche