Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 octobre 2008 5 03 /10 /octobre /2008 06:28

Paul Neuhuys en Joris van Severen. Zie vorig bericht: 365 voetnoten voor Joris Gerits

Voetnoten bij p. 69-71, 170, 308 van 365 (Manteau / Meulenhoff, 2007).

 

▲Vrijdag 26 februari 1971: Fransschrijvende Vlamingen lezen poëzie in de privé-club VECU. Nic van Bruggen leidt Paul Neuhuys, Guy Vaes en Henri-Floris Jespers in. Tussen het publiek: Hugo Schiltz en de surrealistische collagist en fotograaf Leo Dohmen. Het klimaat van de Antwerpse microkosmos is altijd bevorderlijk geweest voor merkwaardige ontmoetingen.

Een halve eeuw eerder publiceerden Clément Pansaers en Theo van Doesburg, Henriette Roland-Holst en Charles Plisnier in Neuhuys’ tijdschrift ça ira (1920-1923), waarin het werk van Paul van Ostaijen, Frank van den Wijngaert, Eug. De Bock, Paul Verbruggen en Wies Moens besproken wordt. De gelijknamige uitgeverij publiceert Paul Joostens, Marcel Lecomte en Henri Michaux. Paul Neuhuys was een veelzijdige vakman, extreem aangetrokken door de extremen, poeta doctus begiftigd met de gave van de verwondering. Zijn oeuvre omspant een periode van zeventig jaar: van Belle Époque over dada tot concrete poëzie en OULIPO. 

 

▲Ruim twintig jaar geleden gaf Eric Defoort een lezing over Joris van Severen in de achterzaal van een (inmiddels verdwenen) taverne aan de Frankrijklei te Antwerpen. Je kon de Dinaso’s zo uit het publiek plukken: keurig gekleed, voorname houding, bedachtzaam en hoffelijk in de formulering van hun vragen of bedenkingen. Ik heb het hen vaak horen zeggen: “De Leider drukte een blijvende stempel op zijn volgelingen, gaf hen een gevoel van eigenwaarde”. Die stempel bleek echter inhoudelijk erg oppervlakkig: na de moord op de Imperiale Staatsman door de Franse soldateska verloor zijn aanhang elk houvast, en je vindt Dinaso’s zowel in de radicale collaboratie als in het verzet terug. De man die met Tagore en Oktober dweepte, de Vlaams-nationalist die groot-belgicist werd, de impliciete aanhanger van de leer der dubbele waarheid, heeft in sociaal en mentaal erg uiteenlopende kringen meer invloed gehad dan doorgaans bevroed wordt – denk maar aan Cobra Dotremont of Paribas Naessens.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche