Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 octobre 2008 5 03 /10 /octobre /2008 04:41


Geen academische zitting maar een gevoelige viering op mensenmaat, gisteren, in de KBC te Antwerpen. Aanleiding: het emeritaat van prof. dr. Joris Gerits.

Prof. dr. Alain Verschoren, de kersverse rector van de Universiteit Antwerpen, onderstreepte in zijn welkomstwoord de wenselijkheid emeriti te koesteren en ze bijgevolg te blijven betrekken bij het onderwijs. Vice-decaan van de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte (UA) prof. dr. Bruno Tritsman nam de gelegenheid te baat om, en passant, de sfeer van “onder professoren” ironisch op te roepen.

Uit het gesprek van uitgever Harold Polis met Joris Gerits bleek hoe beslissend de ontmoeting met de dichter Hugues C. Pernath voor de gevierde wel was. Als bijdrage tot de biografie van Pernath verwoordde Walter van den Broeck een sprekende herinnering aan een familiereünie in 1967. Carlo van Baelen wees op de uitzonderlijke verdiensten van Gerits als voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Aan de hand van onder meer een aantal verzen van Pernath bracht Peter Holvoet-Hanssen een subtiele en ontroerende vriendengroet in de vorm van een meditatie over het menselijk tekort; de dichter was kennelijk zelf aangedaan: hij overschreed de hem toegemeten spreektijd met slechts een vijftal minuten – une fois n’est pas coutume. Tot besluit van een laatste gespreksronde met Harold Polis bracht Joris Gerits bij wijze van levensles een citaat van Jorge Luis Borges en zong hij als dank voor de aanwezigen een lied van Orlando di Lasso. Tot slot werd  het eerste exemplaar van 365 voetnoten voor Joris Gerits aan de gevierde overhandigd door prof. dr. Piet Couttenier, voorzitter van het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden (UA).

De groep Kimiz (Christel Borghlevens, Filip Verneert, Roman Korolik en Johan De Baedts) bracht vrolijk weemoedige muzikale intermezzi met eigen composities en Jiddische, Turkse en Bulgaarse traditionals.

&

Omdat Joris Gerits in zijn beschouwingen over literatuur nauwelijks voetnoten gebruikt, kreeg hij nu aan het eind van zijn carrière 365 noten cadeau bij het dagboek dat hij in het voorjaar van 2007 bij Manteau / Meulenhoff heeft gepubliceerd onder de titel 365.

Het initiatief ging uit van Piet Couttenier, Matthijs de Ridder, Kris Humbeeck, Katrien Jacobs, Hubert Meeus, Gerd Segers, Patricia Stoop, Georges Wildemeersch, Frank Willaert en Dietlinde Willockx.

Uit 365 werden een vierhonderdtal lemma's geselecteerd. Potentiële medewerkers werden uitgenodigd om twee van die lemma's van een voetnoot te voorzien – liefst geen encyclopedische toelichting maar wel een puntige tekst met een persoonlijke insteek, indien mogelijk verbonden met de vele activiteiten of de persoonlijkheid van Joris Gerits. Hierbij werd de simpele regel gehanteerd: wie eerst komt, eerst maalt. Dat het coördineren van dit origineel project geen sinecure was, ligt voor de hand… Het resultaat is alleszins boeiend.

365 noten voor Joris Gerits verscheen als bijzondere aflevering van Revolver. Namens de initiatiefnemers schreven Katrien Jacobs, Matthijs de Ridder en Dietlinde Willockx een korte inleiding waar ze ongetwijfeld evenveel plezier aan beleefd hebben als de lezer…■

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche