Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 septembre 2008 2 30 /09 /septembre /2008 23:00

Letternieuws, het driemaandelijkse tijdschrift van Kalligrafia (Vlaamse Vereniging ter Bevordering van de Kalligrafie), houdt zijn lezers op de hoogte van trends in het nationale en internationale kalligrafiegebeuren, tentoonstellingen, wedstrijden en cursussen. Het tijdschrift is echter niet uitsluitend vakgericht, en kan eenieder aanspreken die belangstelling heeft voor de cultuur van het boek in de breedste zin van het woord.

 

De jongste aflevering vestigt onder meer de aandacht op de tentoonstellingsmap Im Zaubergarten der Schrift (Akademie der Künste Berlin, 24,80 €, ISBN 978-3-88331-121-0, www.adk.de/kalligraphie ). Letternieuws brengt daarbij twee platen van Friedrich Poppl (1923-1982). In de rubriek “Letterkunde & Letterkunst” gaat Jooris van Hulle in op de poëzie van dichter, essayist en beeldend kunstenaar Renaat Ramon. Over zijn visuele poëzie zegt Ramon zelf:

“Ze heeft haar wortels in het samengaan van woord en beeld. Het komt erop aan beide te laten samenvallen. Wat mij in de eerste spreekt aanspreekt, is de vorm van concrete poëzie die louter met letters, tekst en teken werkt.”

 

Tekst: Renaat Ramond – Kalligrafie: Lieve Cornil. Font: Pieter Boudens & Lieve Cornil

Verder verneemt de lezer bijvoorbeeld dat de catalogus van het museum Meermanno thans geraadpleegd kan worden op internet (www.catalogus.meermanno.nl ).

&

De Vlaamse Vereniging ter Bevordering van de Kalligrafie is een van de grootste Europese kalligrafieorganisaties met tientallen bekwame lesgevers. In samenwerking met het gemeentebestuur van Westerlo organiseert de vereniging de Internationale Prijs Kalligrafie.

Voorzitter Joke van den Brandt (°1937) is een kalligrafe met internationale faam. Ze richtte de vereniging op in 1987 en bouwde ze uit tot een grote culturele vereniging. Voor haar pionierswerk ontving Joke van den Brandt in 1999 de Visser-Neerlandia Cultuurprijs.

Letternieuws, Windmolenstraat 7, 2660 Hoboken of info@kalligrafia.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche