Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 septembre 2008 5 26 /09 /septembre /2008 03:52

Het Goudblommeke in Papier werd overgenomen door de acteur, kunsthandelaar, en aforist Geert van Bruaene, die het op 15 oktober 1944 zijn huidige naam gaf. Mede door zijn activiteiten als kunsthandelaar werd het Brusselse café een ontmoetingsplaats voor heel wat Brusselse surrealisten, weggenoten van Cobra en redactieleden van het tijdschrift Tijd en Mens. Hiervan getuigen de vele tekeningen, foto's en andere voorwerpen aan de muren. Vermeldenswaardig zijn ook de talrijke poëzieavonden georganiseerd door Emile Kesteman na het overlijden van Geert van Bruaene in 1964. 3 juli 1997 werden de drie gelagzalen en de gevel geklasseerd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van het Brusselse Gewest.

In 2006 nam een vriendengroep het intussen failliet gegane café over. Er werd een coöperatieve opgericht die, na een moeizaam jaar van diepgaande restauratie en renovatie, op 13 september 2007 het café feestelijk  heropende. De organisatie van culturele activiteiten zal gebeuren door de vzw 'Geert van Bruaene' en de Franstalige vzw ‘le Petit Gérard'. Het spreekt voor zich dat het bewaren van dit waardevolle stuk Brussels patrimonium, inclusief de authentieke sfeer van het café, daarbij prioritair is. Rekening houdend met de beperkingen van de kleine ruimte wordt een programmering uitgewerkt in samenwerking met enkele culturele partners.

In de lijn van de historiek van het café gaat de voorkeur uit naar het organiseren van literaire activiteiten. Vanaf oktober zal er maandelijks (de eerste woensdagavond) een forum worden geboden aan diverse genres binnen de letteren. Dichters, schrijvers, theatermakers en andere artiesten (zoals kleine muziekgroepen) kunnen het literaire café nieuw leven inblazen.

In de wintertuin krijgen kunstenaars de mogelijkheid om hun werk tentoon te stellen. Kwaliteit is het eerste selectiecriterium, maar ook de relatie van de artiest met het café en zijn geschiedenis kan bepalend zijn.

Ten slotte is er de uitdaging om een bijdrage te leveren aan het ontsluiten van de geschiedenis van het café en haar bezoekers. Een wetenschappelijk project rond dit erfgoed wordt dan ook in het vooruitzicht gesteld. Dit kan resulteren in een of meerdere publicaties gewijd aan de cultuurhistorische waarde van het café.

Bent u geïnteresseerd in de activiteitenkalender, schrijf dan in op onze nieuwsbrief, via volgende blog: www.geertvanbruaene.over-blog.com

Wilt u deelnemen aan de literaire en muzikale activiteiten, uw artistiek werk tentoonstellen of een bijdrage leveren aan een historische studie, aarzel dan niet en neem contact op met ons via volgend adres:

Vzw Geert van Bruaene, Het Goudblommeke in Papier, Cellebroersstraat 53, 1000 Brussel

geertvanbruaene@hetgoudblommekeinpapier.be
lepetitgerard@lafleurenpapierdore.be

10 oktober: eerste verjaardag van de heropening, vernissage tentoonstelling Marieke Hoekstra en Gerlinde Vandenberghe

10 oktober tot 19 november: Tentoonstelling Marieke Hoekstra en Gerlinde Vandenberghe

31 oktober: Poëzie-avond met voordracht door Monika Detter en Nicole Van Overstraeten

30 november: intercultureel parcours van Masereel- en Davidsfonds.

15 december tot 31 januari 2009: Wedstrijd tekeningen, schilderijen van de gevel van ’t Blommeke

*

Rik SAUWEN, Geert Van Bruaene le petit homme du Rien, Verviers, tempsmêlés, 1970.

Henri-Floris JESPERS, Dossier Geert van Bruaene, in Connexion, no 13, mars 2008, pp.4-35.

Henri-Floris JESPERS, ‘Van Ostaijen, Van Bruaene en Schirren’ : enkele nieuwe gegevens, in: Mededelingen van het CDR, nr. 115, 8 april 2008, pp. 4-12.

Fondation ça ira: blogs des 12, 28, 22 et 29 mars 2008: www.caira.over-blog.com

Geert van Bruaene figureert in de roman van Guy PRIEELS, Duisterlicht. Een queeste, Antwerpen, Wever & Bergh, 2007, 349 p.

 

 

Rik Sauwen, Geert Van Bruaene le petit homme du Rien.

 

Connexion, revue d’art et de littérature, no 13, mars 2008.

E-mail : revueconnexion@yahoo.fr

Site Web : www.revueconnexion.over-blog.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche