Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 septembre 2008 6 20 /09 /septembre /2008 22:47

Bij de uitreiking van De Diamanten Kogel 2008 wees Jos van Cann op de toenemende populariteit van de misdaadliteratuur, wat duidelijk tot uitdrukking in een aantal feiten.

Ten eerste staat het genre al jaren op de eerste plaats in de bibliotheken als het gaat om de meeste populaire categorie boeken bij de lezers.

Daarnaast zijn er de verkoopcijfers. Verleden jaar werden er in Nederland – en ik denk dat je dan ook mag spreken van het Nederlandstalige taalgebied – meer misdaadromans, thrillers en detectives verkocht dan andere literaire fictie. Waarvan acte.

Op de derde plaats kreeg de uitreiking van de Gouden Strop – de Nederlandse tegenhanger van de Diamanten Kogel – in 2007 eindelijk het cachet dat de prijs al lang verdiende. Voor het eerst vond er namelijk, mede op initiatief van de CPNB, de Commissie voor Propaganda van het Nederlandse Boek – de Nacht van het Spannende Boek plaats in de Melkweg in Amsterdam. Dat was zo’n succes dat men er als de kippen bij was de manifestatie dit jaar opnieuw met veel succes te doen plaatsvinden.

Ook het internet draagt bij aan deze populariteit. Websites als Crimezone, Ezullia, misdaadromans.nl lieten afgelopen jaar een sterke groei zien. Kwantitatief en kwalitatief.

En ook in de traditionele media werd een discussie gevoerd over de kwaliteit van de misdaadliteratuur van eigen bodem en of de spannende boeken nu wel of niet in het vakje literatuur thuishoorden. Een retorische vraag, wat mij betreft.

Met andere woorden: er was meer dan genoeg voor de vzw De Diamanten Kogel om op 20 september 2007 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel een colloquium te organiseren onder de titel: Thriller versus roman: kunstmatige scheidingslijn of familievete?

Dit colloquium bleef niet zonder gevolgen. Tijdens de bijeenkomst zelf al benadrukte Carlo van Baelen, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat de adviescommissie van het Fonds subsidie-aanvragen voor misdaadromans met dezelfde criteria beoordeelt als alle andere literaire romans. Hij riep de auteurs van misdaadromans op om de proef op de som te nemen en niet te aarzelen een aanvraag bij het Fonds te doen binnen de bestaande reglementering. Daar heeft het Fonds in een aantal gevallen al positief op gereageerd.

Een ander gevolg, tussen aanhalingstekens, was dat er voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste spannende debuut van afgelopen jaar, maar liefst 17 boeken werden ingestuurd. Ook de juryleden van de Gouden Strop werd bedeeld met een record-aantal inzendingen 75. De jury van de Diamanten Kogel brak dat record echter weer spoedig: 92 inzendingen lagen voor ter beoordeling.

Een laatste resultaat van het genoemde colloquium verschijnt vandaag: het boek Thriller versus roman.

Jos van Cann dankte Serge Muller, wiens materiële steun zowel het colloquium als deze publicatie mede mogelijk heeft gemaakt en uitgeverij Garant die bereid was deze publicatie op te nemen in de reeks ‘Literatuur in veelvoud’.

Hij nam de gelegenheid te baat om een passende hulde te brengen:

Tot slot wil ik nog één naam noemen. Die van Diny van de Manakker. Zij is op 5 augustus overleden. Diny was eindredacteur bij Vrij Nederland en stond – samen met Rinus Ferdinandusse  - aan de wieg van de Detective en Thrillergids van VN. Haar bijdrage aan de ontwikkeling van de misdaadliteratuur in Nederland is van grote waarde geweest. Zonder haar hadden wij hier wellicht niet gestaan.


Jos van Cann (°1954) is jurylid van De Diamanten Kogel en penningmeester van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Hij schreef de gezaghebbende Moordgids (Utrecht, Signature, 2004), nam in De Diamanten Kogel 2002-2006 (Antwerpen, De Diamanten Kogel, 2007) de bijdragen over Aad van den Heuvel, Felix Thijssen en Esther Verhoef voor zijn rekening en publiceerde in Thrillers versus roman (Antwerpen / Apeldoorn, Garant, 2008) het beschrijvende en analytische opstel ‘Nederlandstalige misdaadliteratuur? Voor de Tweede Wereldoorlog?’.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche