Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 septembre 2008 6 20 /09 /septembre /2008 00:39

Op uitnodiging van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, in samenwerking met De Diamanten Kogel en het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden, hield prof. dr. Jim Madison Davis op woensdag 17 september een masterclass aan de Universiteit Antwerpen: “Successful Criminals Plan; Successful Writers Plot”. Hij werd namens het GVM gegroet door Mieke de Loof en namens het ISLN ingeleid door Matthijs de Ridder.

 

Vertrekkend zowel van de Poëtica van Aristoteles als van recent onderzoek over het koopgedrag van lezers, formuleerde prof. J. Madison Davis in twee sessies van telkens 50 minuten verhelderende vergelijkende inzichten over het meest fundamentele aspect van elk verhaal, nl. de plot (Gr.: mythos). De kernbegrippen van de aristotelische poëtica blijven actueel: verwikkeling, ontwikkeling, omkering, herkenning, misrekening, zuivering of purgatie  (katharsis). Ze werden expliciet of impliciet door Jim Madison Davis getoetst aan films (Casablanca, Dolores Clairborne en The Birds), maar ook bijvoorbeeld aan de Ilias van Homerus, die hij meesterlijk analyseerde vanuit het gezichtspunt van de plot.

De (bij wijlen allerminst van humor en ironie gespeende) masterclass werd druk bijgewoond door professioneel belangstellende: crimewriters, producers, scenaristen en dialoogschrijvers. (HFJ)


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche