Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 septembre 2008 6 13 /09 /septembre /2008 20:13

Veel volk op het plein aan de Kerkstraat in Antwerpen, deze namiddag, waar het beeld voor een monument onthuld werd door Wilfried Pas, minister Bert Anciaux en schepen Philip Heylen. Het grijze weer en de ingetogenheid van het zeer gevarieerde publiek droegen bij tot een wat nostalgische sfeer, die extra onderstreept werd door de pakkende liederen in het Jiddisch van Patricia Beysens, begeleid door Bob van Brandt en Lieven De Maesschalck.  

In de schijnbaar onschuldige en speelse vorm van een anekdote bracht Ellen Schoenaerts een intelligente hulde aan haar grootvader, “de man die zonder schoenen door het leven ging”. Gouverneur Cathy Berckx, districtsschepen Jan Somers, schepen van Cultuur Philip Heylen en minister Bert Anciaux brachten persoonlijke getuigenissen die verder reikten dan de klassieke, gebruikelijke plichtplegingen. Ze lieten niet na te wijzen op de inzet van het werkcomité “Beeld voor een monument”.

Een woordvoerder van het werkcomité benadrukte dat het net een jaar geleden is dat uitgerekend op het plein aan de Kerkstraat het idee ontstond voor het monument. Een aantal dingen vielen toen op hun plaats, het oud-Ringtheater, een beeldhouwer die een beeld van Julien wilde maken, een juiste locatie, en enkele enthousiaste mensen.

“Zo simpel kunnen de dingen zijn, zo simpel kunnen de dingen lijken te zijn. Wellicht hebben we in ons enthousiasme de problemen soms wél onderschat en knaagde soms de twijfel, maar doorgaan was de énige optie. We hebben dingen bijgeleerd én we hebben dingen afgeleerd, maar… hij staat er… en hij staat er goed!”

*

In galerie f-Rtgllry werd vervolgens de voortreffelijk opgebouwde tentoonstelling grafisch werk van Julien Schoenaerts en voorstudies van Wilfried Pas geopend.


Wilfried Pas aan het werk

Tussen het talrijke opgekomen publiek: Ans en Piet Berings, Jan van Broeckhoven, Louise Chevalier, Nanine de Croupet, Albert Dierckxsens, Jan Fabre, Wybrand Ganzevoort, Rik Hancké, Pruts Lantsoght, Jan Maniewski, Panamarenko, Luc Pay, Bruno Schoenaerts, Rody Vanrijkel. Het CDR was vertegenwoordigd door Luc Boudens, Jean Emile Driessens, Henri-Floris Jespers en Kris Kenis.

*

De tentoonstelling in f-Rtgllry, Huybrechtsstraat 27-29 loopt tot en met 21 september. Openingsuren: 13 tot 18 u. Worden te koop aangeboden:

Julien Schoenaerts, Grafiek en poëzie, een uitgave van de Kunstkring Jacques Gorus, en de monografie van Henri-Floris Jespers over Wilfried Pas, een uitgave van de Provincie Antwerpen.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche