Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 septembre 2008 3 10 /09 /septembre /2008 02:06

Niet alleen Plato schreef een Sumposion. Ook Loukianos van Samosata (ong. 120-180 n.C.), de grappigste der Grieken, vergreep zich aan het eerbiedwaardige genre der filosofische tafelgesprekken. Bij hem echter geen fijnzinnige filosofische redevoeringen over de liefde. Op zijn gastmaal serveert Loukianos academische slapstick van de bovenste plank. Een feestje van filosofen loopt uit de hand en ontaardt in een scène die zo uit een film van Monty Python lijkt te zijn weggeknipt: heren professoren met zilverwit golvende haardos en eerbiedwaardige baarden slaan elkaar met geslepen syllogismen en gebraden gevogelte om de oren, ontwrichten kaken, en steken, elkaar de ogen uit. Of hoe academici toch ook maar mensen zijn. Dit kleine juweeltje van de Griekse meester van de ironie geldt als een grotesk hoogtepunt uit de klassieke literatuur.

Vertaler Wannes Gyselinck (°1980) is doctor in de Griekse letterkunde. Van 2004 tot 2008 was hij werkzaam op de universiteit Gent als wetenschappelijk medewerker binnen het kader van het FWO-project Ideologische ernst en literair spel in Flavius Philostratus’ Vita Apollonia. Dit resulteerde in een proefschrift getiteld Talis Oratio, Qualis Vita. Een tekstpragmatische benadering van de poëtica van Flavius Phulostratus’ Vita Apollonii. Hij vertaalde Loukianos’ Sumposion in de geest van Loukianos’ eigen literaire praktijk: onorthodox, baldadig en speels.

De bundel wordt voorgesteld op 8 oktober om 20 uur in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18 te 9000 Gent.

 

Onder professoren. Een symposium. Een vertaling van Loukianos’ Sumposion door Wannes GYSELINCK, Leuven, Uitgeverij P, 2008, 64 blz., 14 €. Verzendkosten: 3 €. Bestellen bij Uitgeverij P, Sint-Antoniusberg 9 te 3000 Leuven. info@uitgeverij-p.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche