Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 août 2008 4 28 /08 /août /2008 03:26

Op 8 december 1978 opende minister Rika de Backer de tentoonstelling plastisch werk van Nikolaas (a.k.a. Nic van Bruggen). Later zou Nic zijn werk kenschetsen als “schriftschilderijen”.


Nic van Bruggen, VECU-voorzitter Gustave (‘Staf’), Breugelmans jr. en Rika de Backer.

In november 1978 had Willem M. Roggeman een gesprek met Nic. Hij stelde hem de vraag waarom hij voor zijn schilderwerk een andere naam had gekozen. Het antwoord luidde:

Dat is eigenlijk geen echt pseudoniem. Ik heet eigenlijk Nikolaas van Bruggen. En Nic is een afkorting, geen zelf gekozen afkorting, maar men noemde mij op school en in de straat vroeger, toen ik speelde, heel eenvoudig Nic. Daarom vond ik het geëigend om te zeggen: de dichter heet Nic van Bruggen. Achteraf vind ik Nikolaas veel mooier.

(Willem M. Roggeman, Beroepsgeheim III, Antwerpen, Soethoudt, 1980.)

 

Rika de Backer-Van Ocken (1923-2002) werd in 1974 minister van Nederlandse Cultuur en Vlaamse Zaken in de regering-Tindemans I en meteen ook eerste voorzitster van het ministerieel comité voor Vlaamse aangelegenheden, een functie die de voorloper was van de huidige minister-president van Vlaanderen. Ze bekleedde deze functie, met wisselende titulatuur, tot 1980. We spraken haar dus aan als "mevrouw de Landvoogdes".

 


Het in memoriam Gustave Breugelmans (1930-2007) verscheen in de 87ste aflevering van de Mededelingen van het CDR, 5 februari 2007.


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche