Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 août 2008 2 19 /08 /août /2008 00:03

Antwerpen, omstreeks 1850. De gruwelijke moord op een jonge prostituee is slechts het begin van een reeks bloedstollende misdaden tegen de bewoonsters van de roemrijke rosse buurt aan de Antwerpse Riedijk. Adjunct-commissaris Sipido en inspecteur Pécher werpen zich in een wilde achtervolging maar de seriemoordenaar die zichzelf “de Engel” noemt, is hen telkens te snel af. Hij laat zijn slachtoffers steeds op dezelfde manier achter: verminkt door een afgezaagde voet.

Het ondernemende politieduo komt terecht in een onontwarbaar kluwen van crimineel rioolverkeer, schandalige (kinder) prostitutie en andere louche zaakjes. De Scheldestad van de 19de eeuw vormt het grauwe decor, met haar welig tierende prostitutie, kleurige artiestenmilieu en donkere stegen die menig geheim verbergen. Zelfs het stadsbestuur blijkt het niet zo nauw te nemen met de waarheid…

 

Jan Lampo (°Antwerpen, 1957), historicus (Vrije Universiteit Brussel) en journalist (De Standaard, De Nieuwe) is thans verbonden aan het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen. Voor de reeks Musea Nostra van het Gemeentekrediet schreef hij in 1993 de monografie Het Stadhuis van Antwerpen. Hij publiceerde een tiental populair-historische boeken over Antwerpen (onder meer Vermaerde Coopstadt. Antwerpen in de Middeleeuwen, 2000; Het Vleeshuis, 2004) en een bundel boeiende opstellen over Antwerpse schrijvers (Antwerpen in letters, 2005). Hij gaf gastcolleges aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en schreef scenario’s voor de VRT-televisiesoap Thuis.

Jan Lampo schreef een verhalenbundel en twee romans. De jongste daarvan is Emmeke (2001), waarin Emma Clément, de vriendin van Paul van Ostaijen, als hoofdpersonage fungeert.

 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche