Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 août 2008 7 17 /08 /août /2008 19:05

Het tijdschrift Zuurvrij. Berichten uit het AMVC-Letterenhuis verschaft telkens opnieuw puur lees- en kijkplezier. In de dertiende aflevering belicht Johan Pas het werk van Johan van Geluwe, een pionier van de mail art in België, thans conservator van ’s werelds meest omvattende museum, The Museum of Museums (M.O.M.),  een alomvattende project:

Van Geluwe hanteert zwierig allerlei enveloppen, postzegels, stempels, logo’s, briefhoofden, tickets, titelbordjes en andere parafernalia van een papieren bureaucratie die het dynamische potentieel van musea en archieven fnuikt. Van Geluwes noeste arbeid als conservator en archivaris blaast deze instellingen nieuw leven. In plaats van een vergaarbak van alles wat een maatschappij niet meer behoeft, maar niet durfde te vernietigen, worden museum en archief mentale werkplaatsen. Geen eindpunten meer, maar beginpunten. Het archief biedt ideeën en materialen voor een artistieke praktijk. Het fungeert als atelier.

Van Conservator Johan van Geluwe kreeg ik kopie van zijn brief “namens het soevereine volk en de schendbaren” gericht aan “de koning met entourage, hof, protocol, en ongestelde lichamen”, “de wetgevende onmacht”, “de uitvoerende volmacht” en de rechterlijke almacht”, met als enige bede:

Geef ons de “Rechtvaardige rechters” terug!

Bij die brief voegde Conservator Johan van Geluwe, tevens Hoofd van de contra-restauratie, een aantal Un/Zeitgemäße Betrachtungen:

 

 

 


Johan van Geluwe, Conservator, The Museum of Museums, Bouckaertstraat 8, 8790 Waregem, Flanders.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche