Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 août 2008 7 17 /08 /août /2008 03:18


Van Robert Bresson leerde Gerald Dauphin (Antwerpen, 15 juli 1938 – Brasschaat, 22 december 2007) de liefde voor reizen, eten én het fotograferen van die ervaringen.  Toen hij overleed, was hij vooral bekend om zijn bijdragen in Weekend Knack, waarvoor hij vanaf het begin werkte, Avenue, Libelle en Style.  De jongste generatie wist niet eens dat zowat de hele literaire en artistieke republiek van Vlaanderen en Nederland gedefileerd heeft voor de lens van Dauphin, die ook internationaal een indrukwekkende palmares wist op te bouwen. Zo vertaalde hij zijn liefde voor de jazzmuziek in een reeks indringende portretten van jazzmuzikanten. Tijdens de laatste maand van zijn leven liep er nog een tentoonstelling rond dat thema in Indian Caps te Antwerpen, tijdens de tweede editie van Kantaloop, Where Jazz meets Photography.

Gerald heeft het niet altijd gemakkelijk gehad, en hij kreeg uiteindelijk nooit de publieke erkenning die hij verdient. Dat laatste had hij ook wel deels aan zichzelf te wijten. Enkele Oblomoviaanse trekjes waren hem namelijk niet vreemd. Ambities koesterde hij nauwelijks, een gezond scepticisme wel, en op assertieve artistieke aanstellerigheid keek hij geamuseerd neer. Wellicht zocht hij gewoon erkenning, en die moet vanzelf komen. Toen een sponsor ons vroeg (nu ook al meer dan tien jaar geleden) een boek te realiseren over het wel en wee van de privé-club VECU, waar Gerald een aantal jaren zowat als hoffotograaf fungeerde, zag hij op tegen de rompslomp die zo’n onderneming met zich meebrengt. Niet onterecht was hij de mening toegedaan dat een fotograaf foto’s moet leveren, een schrijver teksten, en daarmee basta. Geen meetings, evaluatievergaderingen, laat staan “gezellig” bedoelde sociale verplichtingen met mensen “die toch niets anders te doen hebben.” Bestellen, betalen, amen en uit. (Uitgezonderd vriendendiensten, waar hij heel gul mee was.) Hij had gelijk. Maar in die zin stond hij wel haaks op een veranderd tijdsgewricht.

Ik heb meer dan veertig jaar omgang gehad met Gerald. We gingen vaak stappen, samen met o.m. Nic van Bruggen, Leon Lemahieu, Hugues Pernath, Luc “Blue Blot” Renneboog, Albert Szukalski en Jef Verheyen. Bij ettelijke projecten hebben we samengewerkt, uit vriendschap, om den brode of for fun. Ik heb hem nooit opgewonden of kwaad gezien. In het artistieke leven was hij alomtegenwoordig, hij had een scherpe, wat introverte zin voor humor en ironie, en ging zich nooit te buiten aan die gevleugelde, lichtjes kwaadaardige uitspraken die tijdens vernissages, literaire recepties en andere culturele evenementen nu eenmaal schering en inslag zijn. Het ogenschijnlijk goedhartige maar niet minder ontluisterende geroddel, door kenner ter zake Maurice Gilliams bestempeld als “de jus van het leven”, was Gerald vreemd. Hij was echter een scherpe waarnemer en had treffende memoires kunnen schrijven. En hij heeft dat ook op zijn manier gedaan, althans voor wie ogen heeft.

De jongste jaren zagen we elkaar nog maar zelden (de laatste keer, indien ik mij tenminste niet vergis, op 27 oktober bij de opening van de tentoonstelling rond Freddy de Vree bij de onvolprezen Demian). “Ik ben slechts een toeschouwer”, zei Jerry, en hij vroeg me of ik ook dat gevoel kende “van er niet meer bij te horen”. Maar ook dat wist hij dan meteen (de nostalgie inbegrepen) heilzaam te relativeren.

Henri-Floris JESPERS

&

Van Gerald Dauphin werd afscheid genomen op 28 december 2008 in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen, tijdens een herdenking (geen mis), in bijzijn van o.m. Hugo Camps, Veerle Claus, René Franken, Vera Goeyvaerts, schepen Philip Heylen, Henri-Floris Jespers, Sylvia Kristel, Pruts Lantsoght, Stan Lauryssens, Leon Lemahieu, Marie-Claire Nuyens, Suzannah Schiltz-Olieux, Wilfried Pas, Jack van Poll, Adriaan Raemdonk, Fons de Ridder, Herman Selleslags en Jan Vanriet.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche