Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 août 2008 6 09 /08 /août /2008 05:59


Michel Bartosik spreekt een dankwoord uit bij de uitreiking van de Trap-prijs,

VECU, Antwerpen, 13 mei 1976.

“Te weinig bekend, onvoldoende gewaardeerd en te vroeg gestorven. We hebben zijn bescheidenheid te weinig attentie gegeven: als dichter, als docent, als mens”, zo wordt Michel Bartosik (1948-2008) in freespace Nieuwzuid getypeerd door Hans Vandevoorde.

En verder: “Hij meende dat de Universiteit als institutie zijn inzet niet genoeg waardeerde. Maar daarom gaf hij zich niet minder aan de studenten, die hij leerde lezen wat er stond.”

Met publicaties in academische tijdschriften (doorslaggevend criterium in dit tijdperk van de kwantiteit) is Bartosik inderdaad uiterst zuinig geweest. Zijn bezonnen en bezielende colleges hebben echter meer bijgedragen tot de universitas dan zovele strategische en tactische publicaties die al bij verschijnen gedoemd zijn tot roemloze vergetelheid. Carrièreplanning was hem vreemd. Bovendien stond hij stilzwijgend afwijzend tegenover overheersende modeverschijnselen in de campuskritiek. “Onder professoren” leefde hij in de waan dat erkenning wel vanzelf zou komen. Meer dan hem lief was te bekennen, leed hij onder de herhaalde weigering van zijn gedichten door Nederlandse uitgevers. Hij leerde leven met het gevoel dat hem als dichter en als docent onrecht aangedaan. Hij was te lucide om dat met bitterheid te dramatiseren.

Dat Michel Bartosik “literatuurgeschiedenis heeft geschreven”, is een milde overdrijving die toegeschreven mag worden aan het in memoriam-gehalte van Hans Vandevoorde’s bijdrage.

Henri-Floris JESPERS

freespace Nieuwzuid. Driemaandelijkse discursieve machine voor cultuurkritiek en amusement, jg. 8, 2008, nr. 29, 79 p. + portfolio kleur, 9 €.

Abonnementen: 24 € (CJP, studenten: 19 €; Bibliotheken, verenigingen en instellingen: 35 €) over te schrijven op rek. 000-0213368-65 op naam van Kraftwerk vzw, Patroonschapstraat 14, B 3010 Kessel-Lo.

IBAN: BE 18 0000 2133 6865.

BIC BPOTBEB

Over Michel Bartosik, cf.  de blogs van 3 en 5 februari 2008.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche