'Ik vind dat er geen Franstalige minderheid bestaat in Vlaanderen. Er zijn wel migranten die zich moeten aanpassen. Dat wordt ook gevraagd aan Marokkanen en Turken. Zij krijgen niet te horen: 'Jullie zijn talrijk, het Arabisch wordt een officiële taal'. Dat zou al te gek zijn. Nergens in de wereld zou men dergelijke logica aanvaarden', antwoordde De Wever op vragen van luisteraars.
'Iedereen is welkom in Vlaanderen. Men kan er Frans blijven spreken. Het enige wat wij vragen, is dat de officiële taal het Nederlands is', ging De Wever verder.
Het staat als een paal boven water dat de stelling van Bart De Wever de mening vertolkt van een verpletterende meerderheid van de Vlaamse bevolking.
&
Eens te meer blijkt dat de publieke verklaring die Herman Teirlinck en Stijn Streuvels in 1959 aflegden, actueel blijft:
Omdat uiteraard onze nationale eenheid naar binnen zo kwetsbaar is, dienen wij ons gestrenge burgerplichten op te leggen.
Laat iedere Belg vrij uitgaan door het land en zich vestigen waar hij wil. Hij verlieze echter nooit uit het oog dat hij een onschendbaar taalgebied is binnengestreden, waar hij hoe dan ook geen voorrechten voor eigen taal heeft te doen gelden.
Er mag onder geen voorwendsel worden getornd aan het heilig recht voor beide taalgemeenschappen om de volstrekte onaantastbaarheid op te eisen van beider geboortegrond.
Met deze alarmkreet hebben ondergetekenden hun geweten laten spreken.
&
Mochten de Franstaligen in de jaren '20 en '30 zijn ingegaan op het Vlaams voorstel om het land tweetalig te maken, dan had 'België als natie' volgens de N-VA'er gered kunnen worden. 'Dat is zeer ironisch', luidde het.
HFJ