Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 juillet 2008 2 29 /07 /juillet /2008 20:54

Maandag 28 juni. In gezelschap van Dirk Maeyens, een indringend en verkwikkend gesprek met Geert Verbeke in Kemzeke. Ik heb zelden iemand meegemaakt die met zoveel spontane vanzelfsprekendheid grootse projecten aanpakt en bovendien een eigenzinnige visie doordrukt.

De Verbeke Foundation is een private kunstsite, in de eerste plaats een landschap met tentoonstellingsgebouwen waar moderne en hedendaagse kunst zowel binnen als buiten wordt tentoongesteld.

Het museumdomein beslaat 12 hectare en omvat bosgebied, een vijver, grote serres waarin bomen en sierplanten worden gekweekt, een evenementenhal, een restaurant en twee omvangrijke expositieruimten van samen zo’n 20.000m². Er is verder nog een viskwekerij, er worden bijen gehouden en er is een biogasinstallatie gepland om de gebouwen te verwarmen en van energie te voorzien.

Net als de kunst die er getoond wordt is ook de stichting zelf een aanhoudend groeiproces. De Verbeke Foundation is als een ademend organisme dat er elke dag anders uitziet. Nieuwe planten komen tevoorschijn, de zon zet alles telkens opnieuw in een nieuw daglicht en de kunstwerken gedijen en groeien in deze natuurlijke omgeving.

"Onze tentoonstellingsruimte wil geen oase zijn. Onze show is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren. Bij ons geen opzichtige spektakelgebouwen maar een verfrissende onpretentieuze plaats om kunst te bekijken en een subtiele kritiek op de kunstwereld," aldus Geert Verbeke.

Henri-Floris Jespers en Geert Verbeke (februari 2007)

Naast de tentoonstellingsloods werd een ruimte speciaal ingericht voor de vaste collectie collages en assemblages. Deze privé verzameling van de initiatiefnemers Geert en Carla Verbeke Lens omvat een tweeduizendtal werken van hoofdzakelijk Belgische kunstenaars. Een deel hiervan wordt permanent tentoongesteld.

Verschillende werken werden eerder uitgeleend voor tentoonstellingen aan o.a. het museum van Boekarest, Centre Georges Pompidou te Parijs, Musée des Beaux-Arts te Mons en het Louvre te Parijs voor de Jan Fabre tentoonstelling.

(wordt vervolgd)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche