Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 juillet 2008 4 10 /07 /juillet /2008 22:26

In de zomer van 1927 verbleef Van Ostaijen afwisselend op het land en te Antwerpen. Begin juni nam hij in Viersel zijn intrek in Hotel De Scheepvaart, gelegen bij een kleine aanlegplaats voor binnenschepen aan de Kempische Vaart (thans Albertkanaal). Begin augustus rustte hij uit in hotel “In den Leeuw van Vlaanderen” te Etikhove bij Oudenaarde. Hoe lang hij daar verbleef is niet bekend. Uit twee brieven van Schirren, [1] die begonnen was aan een doek voor Van Ostaijen, blijkt dat deze hem een briefkaart naar Viersel had gezonden, maar ze retour had gekregen, en dat hij bovendien geen antwoord kreeg op een tweede briefkaart: “Voilà donc un petit temps que je suis sans nouvelles de toi.” Schirren was duidelijk bezorgd om de gezondheid van de dichter.

Van Ostaijen vertrok uit Antwerpen naar het sanatorium van Miavoye-Anthée op 6 september 1927. Hij werd naar de trein gebracht door Tine Ceulemans (“Minnekepoes”) en Floris Jespers en had hen een exemplaar van Bezette stad gegeven, bestemd voor Schirren die kennelijk in Oostende verbleef, alsmede het opstel “Marsman of vijftig procent”, aan Jozef Muls af te geven ter publicatie in Vlaamsche Arbeid. [2]

Dokter G. Mutsaars, Van Ostaijens behandelende arts, had hem echter een sanatorium in Waterloo aanbevolen. Dit blijkt uit volgende brief die een verzamelaar zo goed was mij te laten lezen en te fotokopiëren:

 

Docteur G. Mutsaars                                                                            Le 11 Août 1927

Maladie de poitrine                                                                           6, Avenue Rubens

Anvers

 

Monsieur,

Tout bien considéré, j’estime que vous ferez beaucoup mieux d’entrer dans un Sanatorium au lieu de rester dans un lieu de villégiature où l’on ne peut avoir ni le repos ni la surveillance médicale qui dont des facteurs de toute première nécessité pour accélerer votre rétablissement.

Je connais très intimement le médecin directeur du Sanatorium de La Hulpe-Waterloo et suis bien certain que vous y seriez rapidement admis. En agissant ainsi vous pourriez encore très avantageusement profiter de l’arrère saison, qui, espérons le, nous sera favorable.

Je vous conseille donc d’écrire au Médecin Directeur du Sanatorium de

La Hulpe Waterloo

dans le sens comme indiqué plus loin.

Veuillez agréer, Monsieur, l’assurance de ma considération très distinguée.

Dr G. Mutsaars

 

Hierbij dan de bijlage :

 

Je soussigné........ (nom et prénoms) demeurant à ………… exerçant la profession de............, né à .............. lieu et date de naissance....... époux de ......., demande à être admis en traitement au Sanatorium sous votre direction, sur les conseils de mon médecin traitant, le Dr Mutsaars, 6 Avenue Rubens, Anvers.

Je m’engage à payer moi même les frais de mon séjour, par mois et par anticipation.

Veuillez agréer etc.

Signé :

 

Het sanatorium dat door Dr. Mutsaars aanbevolen werd is de kliniek befaamde Derscheid, destijds spitsloper in de behandeling van TBC.

Naar het einde van de negentiende eeuw had de tuberculose, een ware sociale plaag, rampzalige proporties aangenomen: ongeveer 12 % van het totale sterftecijfer in België was te wijten aan de ziekte.

Dokter Gustave Derscheid (1871-1952) was een internationaal erkende emblematische voorloper van de strijd tegen de gesel. In het algemeen ziekenhuis te Brussel richtte hij in 1897 de eerste gratis consultatie voor tuberculose op. In 1898 sticht hij het Werk tegen tuberculose en zet zich aldus in voor de organisatie van de opsporing de ziekte, die destijds alleen bestreden kon worden door de patiënten in een zo gezond mogelijk omgeving te plaatsen. In 1902 stichtte hij de Société Anonyme des Sanatoriums Populaires, die met de steun van een aantal vooraanstaanden, onder wie Nobelprijswinnaar Jules Bordet (1870-1961), in 1905 het sanatorium van La Hulpe-Waterloo opricht. Het centrale gebouw werd ontworpen door Emile Janlet (1839-1919).

Henri-Floris JESPERS

 

 [1] Twee onuitgegeven, ongedateerde brieven van F. Schirren aan P. van Ostaijen [medio augustus, begin september 1927]. Privé-collectie.

[2] Cf. Henri-Floris JESPERS, Van Ostaijen, Van Bruaene en Schirren: enkele nieuwe gegevens, in: Mededelingen van het CDR, nr. 115, 8 april 2008, pp. 4-12.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche