Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 juillet 2008 6 05 /07 /juillet /2008 05:46

Eerstdaags verschijnt de nieuwe aflevering van het bulletin van ça ira, dat door Christine Neuhuys in een nieuw kleedje werd gestoken. De redactie werd versterkt met romanist Rik Sauwen, baanbreker van de studie van dada in België, en historicus Robin de Salle.

Mei 68 wordt zijdelings herdacht door dagboekaantekeningen van Paul Neuhuys die tevens als volwaardige homo ludens een aantal gezelschapspelletjes aanreikt onder het motto “Le fric et l’Afrique”. Een treffend artikel uit 7 Arts (1923) over Le Zèbre handicapé van Neuhuys van de hand van Léon Chenoy,  en een beschouwing van Neuhuys over Chenoy’s Le Feu sur la banquise, verschenen in Sélection (1925), worden terecht uit het stof gehaald.

Henri-Floris Jespers publiceert een grondig dossier over de relaties tussen “Paul Neuhuys & Maurice Gauchez”.

 

Maurice Gauchez, lino van Pierre-Louis Flouquet, 1928


Als schrijver is Maurice Gauchez vergeten. Tussen 1920 en 1930 was hij echter alomtegenwoordig als onbaatzuchtige en onvermoeibare animator en uitgever van La Renaissance d’Occident, een eclectisch tijdschrift dat misschien niet gezaghebbend was en vandaag nog maar zelden de aandacht van literatuurhistorici trekt. Tussen die duizenden vergeelde bladzijden valt er echter nog heel wat te ontdekken en in een passende context te situeren. De verdiensten van de gelijknamige uitgeverij kunnen niet zomaar over het hoofd gezien worden. Gauchez heeft zich immers hardnekkig ingezet voor de verspreiding van het theater van Michel de Ghelderode toen het in Franstalig België zogoed als geïgnoreerd werd, en hij publiceerde proza van o.m. Marie Gevers, Franz Hellens en Paul Neuhuys.

In de vaste rubrieken komen o.m. Henri Chopin, Geert van Bruaene, Paul van Melle, Wout Hoeboer en Clément Pansaers aan bod. Thierry Neuhuys brengt verslag over de opvoering te Argenteuil van Sofokles’ Œdipoes koning door het Théâtre de l’Homme.■

 

Bulletin de la Fondation ça ira, no 34, juillet 2008. 50, Chaussée de Vleurgat, 1050 Brussel. Abonnement (4 nummers) : 20 €, te sorten op rek. 068-2287225-89 van Fondation ça ira.

 

www.caira.over-blog.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche