Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 juin 2008 2 10 /06 /juin /2008 03:23

Een blijkbaar vrolijk mystificerende blogger die schuilgaat onder het pseudoniem “Dieter Van Ierland”, publiceerde volgend bericht (http://demistdertijden.skynetblogs.be/archive-week/2007-39):

“In het gemeentemuseum van de Italiaanse stad Modena trof ik een foto van ene Ubaldo Guicciardini. Die zou in Modena geboren (31 december 1891) en getogen zijn, en er (merkwaardigerwijze op zijn verjaardag, 31 december 1953) ook de laatste adem hebben uitgeblazen. De opname in kwestie zou op 17 september 1938 gemaakt zijn tijdens een vakantie in België, in Verviers meer bepaald. Guicciardini zou vrienden in Antwerpen en Brussel hebben gehad. Hij schreef onder meer het toneelstuk La Poponaia (La Melonnière), waarvan bekend is dat het in elk geval op vrijdag 19 januari 1951 is opgevoerd in Antwerpen. Dat gebeurde in het toenmalige Théatre du Foyer, aan de Paleisstraat 41. Ubaldo Guicciardini schreef ook de dichtbundel Nei prossimi giorni. (“In de eerstkomende dagen”). Er doen vreemd genoeg geruchten de ronde dat Ubaldo Guicciardini helemaal niet bestaan zou hebben, en een alter ego van Paul Neuhuys zou zijn geweest.”

Het gevolg was dat een goedmenende leek zich in alle ernst geroepen voelde mij schriftelijk terecht te wijzen. Hij beseft blijkbaar niet dat “Dieter Van Ierland”, wiens ware identiteit ik wel degelijk vermoed, zich graag minzaam opstelt als discreet en intelligent mystificerende blogger.


Neen, La Poponaia is wel degelijk een toneelstuk van Paul Neuhuys. Om zich daarvan te vergewissen volstaat het de 31ste aflevering van het Bulletin de la Fondation ça ira (pp. 42-44) te lezen.

“t Staat in de gazet”, zei de volksmond destijds.

“’t Staat op het net” zegt vandaag de weinig kritische surfer.

Nihil novi sub soli.

Henri-Floris JESPERS

Zie ook: www.caira.over-blog.com     

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche