Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 juin 2008 2 10 /06 /juin /2008 02:15

In 1974 werd een hulde aan Paul de Vree (1909-1982) georganiseerd door een initiatiefcomité bestaande uit Michel Oukhow (voorzitter); Henri-Floris Jespers pp (secretaris); Nic van Bruggen pp, Guy Vandenbranden, René Verbeeck en Jef Verheyen, leden. Het initiatiefcomité stond onder de hoge bescherming van minister van Cultuur Rika de Backer-Van Ocken. Mevr. Gilberte Gepts, hoofdconservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was meteen bereid een bescheiden tentoonstelling van recent poëtisch-visueel werk te organiseren (30 november – 28 december 1974).


Tot het huldecomité (van Adé pp, Georges tot Wispelaere, Paul de) traden meer dan 90 actoren uit de culturele wereld toe. Hun financiële steun maakte de uitgave mogelijk van een catalogus van blijvende documentaire waarde. Het woord vooraf werd geschreven door Jean Buyck, eerstaanwezend-assistent KMSKA, die de tentoonstelling mee opbouwde, terwijl Henri-Floris Jespers de evolutie van concrete poëzie tot poesia visiva in het oeuvre van De Vree toelichtte.

Namens Pink Poets sprak Gouverneur Hugues C. Pernath ere-lid Paul de Vree toe tijdens de academische zitting.


Illustere Ere-Pink Poet Paul de Vree,

Mevrouwen, mijne Heren,

Waarde leden van het Pink Poet Genootschap,

Als voorlaatste spreker bij deze huldiging van Paul de Vree, en als eerste gouverneur der Pink Poets, hoop ik dat het geachte gezelschap, van mij niet meer verwacht dat ik hier nogmaals een van de vele facetten zal belichten van Paul de Vree’s actieve en creatieve loopbaan.

De vorige sprekers brachten een tamelijk duidelijk beeld van de veelzijdigheid van deze man die, spijtig genoeg, tot zijn 65ste verjaardag moest wachten om, quasi officieel, te worden gehuldigd.

Persoonlijk vind ik deze lacune tamelijk beschamend in een tijd waarin de meeste kunstenaars reeds vanaf hun 30ste of hoogstens 40ste jaar betrokken worden bij, al dan niet academisch genoemde huldezittingen. Zij het dan ook meestal huldezittingen die de betrokken kunstenaars zelf organiseren.

Illustere Paul de Vree,

Ik ben erg blij dat ik toevallig voorzitter ben van het kleinste genootschap waarvan u ere-lid is, omdat uw ere-lidmaatschap van de Pink Poets geen toeval is, maar een kleine hulde aan uw grote persoonlijkheid. Het is voor ons verheugend dat u nog steeds een van de meest combattieve kunstenaars bent die wij in Vlaanderen kennen. Tot mijn spijt bemerk ik dat in deze zaal, velen ontbreken die door uw morele en soms zelfs financiële steun, werden wat zij anders nooit geworden waren.

Paul, in naam van deze afwezigen maar vooral in naam van de Pink Poets dank ik u voor de vele lansen die u heeft gebroken. De vele, vinnige polemieken die u voerde en vooral de vele vijanden die u als de beste vrienden terug bij elkaar bracht.

In naam van de Poëzie, dank ik u persoonlijk voor de vele lichtende voorbeelden.

Geachte Mevrouw De Vree,

U dank ik voor de grote, zij het onbekende rol, die u speelde bij de opbouw van het oeuvre van uw echtgenoot. Een oeuvre dat, en daar ben ik van overtuigd, nooit zou tot stand gekomen zijn zonder uw geduld en uw begrip. Nooit zonder uw verdraagzaamheid.

Ik dank U.

Hugues C. PERNATH p.p.

 

Paul DE VREE, Revolutie

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche